EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия национализира VW, Apple, IKEA, Microsoft и други

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия национализира VW, Apple, IKEA, Microsoft и други

mail20:20 | 10.03.2022прегледи 1011 коментарикоментари 0


Списък с чуждестранни компании, които могат да бъдат национализирани в бъдеще, е изпратен на руското правителство и на Главната прокуратура. Списъкът, изготвен от организацията "Обществена потребителска инициатива", е на разположение на "Известия". В него бяха включени около 60 компании, които обявиха прекратяване на работа в Русия, без да предоставят гаранции на потребителите.

Сред тях са Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota, H&M и др.

Икономистите призоваха да се предприемат действия за запазване на работни места „Правоприлагащите органи, Министерството на промишлеността и търговията и Роспотребнадзор също ще участват в работата по този списък, всеки в част от своята компетентност. Разбира се, списъкът е отворен. Веднага щом има компании, които обявяват оттеглянето си, без да предоставят гаранции на руските потребители, те ще се включват в този списък.. Съответно към тях ще бъдат приложени административни, наказателни и съдебни процедури“, обясни пред „Известия“ Олег Павлов, ръководител на организацията „Обществена потребителска инициатива“.

Според него властите вече са изградили единна позиция, че чуждестранният бизнес не може просто да закрие предприятията си в Русия.

Той припомни, че вицепремиерът Андрей Белоусов говори за подобни сценарии за развитие на отношенията с чуждестранни партньори, а секретарят на "Единна Русия" Андрей Турчак също говори за възможна национализация. „Попадането в антисанкционния черен списък означава за фирмата-нарушител и нейното ръководство реализиране на следните рискове: запор на сметки и активи, въвеждане на външно управление, национализация на имущество.

Освен това ръководството на тези предприятия може да носи наказателна отговорност за умишлен фалит и измами в особено големи размери“, обясни Олег Павлов. Повече подробности в ексклузивния материал на Известия: „Далеч в списъка: в Руската федерация е създаден списък с 60 кандидати за национализация“

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg