EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Русия: Напрежение в космическата индустрия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия: Напрежение в космическата индустрия

mail16:31 | 02.01.2018прегледи 10060 коментарикоментари 0


Неуспехите на Русия при изстрелването на космически апарати напоследък накараха властите да се фокусират върху състоянието на космическата индустрия, предаде Асошиейтед прес.
"Необходимостта от структурни промени в "Роскосмос" се анализира, заяви пред журналисти прессекретарят на президента Дмитрий Песков.
"Ситуацията се анализира, тя безусловно изисква анализ", каза Песков в отговор на въпрос на журналисти дали поредицата провали при изстрелването на космически апарати налагат структурни промени в руската космическа агенция, предаде ТАСС.
На 27 декември стана известно за загубата на връзка с анголския телекомуникационен спътник "Ангосат-1", изстрелян от Байконур. На 28 ноември от новия космодрум Восточни в Далечния изток бе изстреляна ракета-носител "Союз-2,16" с 19 сателита - руски и на други страни, които не бяха изведени в орбита.
Провалите доведоха до взаимни обвинения, отбелязва Асошиейтед прес. Вицепремиерът Дмитрий Рогозин, който отговаря за космическия отрасъл, заяви в телевизионно интервю вчера, че стартът на 28 номеври е бил провален, защото ракетата е била програмирана за изстрелване от космодрума Байконур в Казахстан, а не от Восточни. Той обвини "Роскосмос", като заяви, че "има системни грешки в управлението, в ръководството на държавната корпорация".
"Роскосмос" отвърна на удара, като отхвърли обвиненията на Рогозин за погрешното програмиране, но призна, че е имало грешки и че някои ръководители на проектантски предпирятия, които са участвали в подготовката на старта, са наказани. Рогозин бързо реагира във Фейсбук, като заяви, че "Роскосмос" "се опитва да докаже, че провалите стават не поради грешки в управлението, а просто се дължат на някакви "обстоятелства".
Причината за проблема с анголския спътник - първия космически апарат на африканската страна, произведен в РКК "Енергия" по поръчка на министерството на телекомуникациите на Ангола, още не са установени, предаде АП. Тази вечер обаче ТАСС съобщи, като се позова на неофициална информация от ракетно-космическия отрасъл, че разреждане на акумулаторите на спътника може би е станало причина за загубата на връзка с него. Електрозахранването е било възстановено благодарение на това, че слънчевите батерии (панели) са успели да се разтворят. Към този момент апаратът вече е бил ориентиран към Слънцето и това е позволило постепенно да се заредят акумулаторите. Преди това друг източник съобщи за ТАСС, че специалистите вече са успели да възстановят връзката със сателита и да получат от него телеметрия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg