EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия налага рублата по света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия налага рублата по света

mail11:35 | 02.10.2023прегледи 501 коментарикоментари 0


Руската централна банка (РЦБ) удължи с още шест месеца ограниченията върху преводите на средства в чужбина, предаде Ройтерс.  До 31 март 2024 г. руски граждани и нерезиденти от "приятелски страни" няма да могат да прехвърлят по сметки в чуждестранни банки повече от 1 млн. д. или еквивалентна сума в друга валута месечно.  Русия определя като "неприятелски" страни, които са наложили санкции срещу нея.

А преди това премиерът Михаил Мишустин пред Московския финансов форум заяви, че Русия възнамерява да наложи все по-масовата употреба на рублата по света, в това число и при изчисляването на преводите и разчетите в национални валути, съобщи ТАСС.

"Планираме да ускорим прехода към по-широкото ползване на рублата. Разширяваме мрежата от преки кореспондентски сметки между руските банки и "приятелските" държави именно в национални валути и във валути на "приятелски" страни, които се търгуват на московската борса", заяви той.

По време на форума Мишустин обяви също така, че Русия скоро ще започне да внедрява цифровата рубла, като всеки ще решава сам дали да я ползва. "През август стартира пилотен проект. Как ще се ползва рублата - под цифрова форма, с карта или в брой, ще решава конкретният потребител", посочи премиерът.

Русия планира в близко бъдеще да пусне и трансгранични разчети на базата на блокчейни и с използването на цифрови активи. Правителството работи по проекта съвместно с Централната банка, за да бъдат изяснени всички правни и технически аспекти, изтъкна Мишустин.

Световната финансова система се променя и Русия трябва да укрепи икономическата си устойчивост и суверенитет, заключи премиерът в изложението си пред форума и добави, че въпреки санкциите Русия е запазила възможностите си да извършва преводи в чужбина. 

снимка: government.ru


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg