EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Русия на лов за храна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия на лов за храна

mail18:00 | 08.08.2014прегледи 1357 коментарикоментари 0


Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор) обсъжда възможността за увеличаване на компаниите от Чили, които могат да внасят в Русия плодове, зеленчуци, риба и морски продукти, месо и млечна продукция. Това се посочва в съобщение на службата, цитирано от ИТАР-ТАСС, след среща на ръководителя й Сергей Данкверт с чилийския посланик Хуан Едуардо Егигурена.
Росселхознадзор разглежда и възможността да започне внос на млечни продукти от Еквадор.
Асортиментът от сирена, предлаган в руската търговска мрежа, ще се свие с 25-30 процента, като в сегмента на скъпите продукти, спадът ще достигне 40-50 на сто заради въведените ответни санкции срещу страните от Европейския съюз, САЩ, Австралия, Канада, Норвегия. Това сочи оценката на изпълнителния директор на Асоциацията на компаниите за търговия на дребно Андрей Карпов.
Според данни на организацията сред стоките в обявения списък групата на сирената ще бъде най-силно засегната от забраните за внос, тъй като в този сектор има малко възможности да бъдат намерени други доставчици, тъй като европейските страни са традиционен производител. Другите групи стоки - месо, риба, мляко, няма да бъдат засегнати от толкова силно свиване на асортимента.
Руското министерството на земеделието все пак обяви, че ще компенсира стоките, засегнати от забраната, с увеличаване на вноса на месо от Бразилия и сирене от Нова Зеландия, отбелязва Ройтерс.
Министърът на селското стопанство Николай Фьодоров посочи, че не очаква износът на пшеница да бъде засегнат от санкциите. Възможно е руският селскостопански сектор да получи допълнителна финансова помощ от държавата, информира ИТАР-ТАСС. Министерството предлага за земеделския сектор да бъдат
отпуснати допълнително 137 млрд. рубли (около 3,8 млрд. долара - бел. ред.) за период от 3-4 години, което не е свързано със санкциите, каза Фьодоров.
 


Тагове: Русия, храна
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg