EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Русия къса дипломатическите отношения с България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия къса дипломатическите отношения с България?

mail19:41 | 30.06.2022прегледи 832 коментарикоментари 0


Посолството на Руската федерация в България поиска от министерството на външните работи да отмени решението за изгонване на 70 руски дипломати и служители на посолството.

"Считаме обявяването за персона нон грата и неприемливи лица на 70 служители на руските чуждестранни институции на територията на Република България за безпрецедентен, клеветнически, напълно необоснован и провокативен акт, който подкопава основите на нашите отношения. Руската страна напълно отхвърля тези обвинения", се казва в изявление на руското посолство.

Посолството предупреди за възможността от "изключително тежки последици за отношенията между страните".

Петков поиска Русия да оттегли нотата си

Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Това се казва в изявление на министър-председателя Кирил Петков по повод нотата на Руската федерация от днес.

Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни, добавя Петков.

МВнР е уведомило Петков за нотата от Русия, чакат указания за по-нататъшни действия

Днес в Министерство на външните работи, по искане на руската страна, беше приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова, съобщават от МВнР. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“.

Министерството на външните работи своевременно уведоми кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и поиска указания за по-нататъшни действия. /БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg