EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия изнася LPG и тонове мед

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия изнася LPG и тонове мед

mail18:35 | 02.10.2023прегледи 606 коментарикоментари 0


Производители от Русия са започнали редовно да изнасят втечнен газ пропан-бутан през пристанището Керч, разположено на украинския полуостров Крим, който е анексиран от Русия. Това са съобщили източници от руския газов сектор, цитирани от Ройтерс.  

Експортът на руски пропан-бутан от Керч е подновен, въпреки че съществува опасност пратките да бъдат атакувани на фона на войната в Украйна, посочва Ройтерс.

Редовният износ на втечнен природен газ (LPG) от Керч беше прекъснат през 2015 г., след като бяха разширени санкциите срещу руски компании от сектора, наложени поради анексирането на Крим от страна на Русия. 

Според източници на Ройтерс, пожелали анонимност, в средата на юни от руски заводи са започнали редовни доставки в Керч на втечнен природен газ, който след това се експортира през анексираното пристанище. 

Базираният в Швейцария гигант за търговия със суровини "Гленкор" (Glencore) e транспортирал през Турция хиляди тонове руска мед към Италия през юли, което подчертава как доставките през трети страни прикриват истинската зависимост на Европа от руските суровини, съобщава в. "Файненшъл таймс".

Публично търгуваната на Лондонската фондова борса компания е закупила най-малко 5000 тона медни листове, произведени от руската Уралска минно-металургична компания (УГМК), които са били изнесени от Турция за италианското пристанище Ливорно през юли, според митнически документи и снимки, до които е получило достъп британското финансово издание.

Въпреки че няма общ пакет от санкции, които да засягат търговията с руски метали, ограничения са наложени на някои олигарси и руски производители от началото на войната в Украйна. Обединеното кралство и Европейския съюз наложиха санкции на ръководството на УГМК миналата година, но не и на самата компания.

САЩ въведоха по-широки санкции срещу УГМК през юли тази година, след като последните сделки на "Гленкор" с втория по големина производител на мед в Русия вече са били в ход.

Няма предположения, че "Гленкор" е нарушила санкциите. Търговията обаче подчертава зависимостта на Европа от Русия по отношение на доставките на критични стоки, както и нарастващата роля на Турция като център за трансбордиране.

Същевременно Дубай се е превърнал в център на посредниците за внос на руски стоки в Европа.

Количествата руска мед са били продадени на "Гленкор" благодарение на "Халдивор енерджи" (Haldivor Energy), базирана в ОАЕ фирма, създадена през 2019 г., и са били предназначени за фабриката за валцдрат "Карло Коломбо" (Carlo Colombo) в Ломбардия, Северна Италия, за производство на медни продукти, които се използват за електрически кабели, трансформатори и електроника.

"Имате Турция като отправна точка за руски цинк и мед и в по-малка степен алуминий", e казал пред "Файненшъл таймс" търговец на суровини.

"Гленкор" съобщи, че трансакцията е "последната част" от договор, който е бил в сила преди Русия да започне войната си срещу Украйна. Компанията "не е предприемала нов бизнес с УГМК от избухването на войната", което е в съответствие с политиката на компанията, въведена през март 2022 г.

Европейски официални представители са заявили, че търговията с Русия през трети страни като Турция, Китай и ОАЕ възпрепятства ефективността на западните санкции.

"Вносът и износът през трети страни е проблемът, който ЕС има с прилагането на санкциите", е казал представител на италианското правителство.

Вносът на руска мед в Турция почти се е утроил - до 159 000 тона през първите седем месеца на 2023 г. в сравнение със същия период на 2022 г., според данни на "Трейд дейта монитър" (Trade Data Monitor). Това представлява една трета от вноса на метала в страната.

Според изследователската фирма "Си Ар Ю груп (CRU Group) общият турски внос на катодна мед и валцдрат е възлизал на 330 000 тона през първото полугодие на настоящата година, което е било със 125 000 тона повече, отколкото внесените количества през същия период на миналата година. Според експертите на фирмата тези количества "далеч надвишават вътрешните нужди" на Турция.

Италия се превърна в най-голямата експортна дестинация за мед от Турция, докато износът за Германия и Обединеното кралство намаля. Това показва, че Италия става неразделна част от търговския път за руската мед, смятат експерти.

"Гленкор" продължава да търгува с руски алуминий съгласно многогодишно споразумение за доставка с производителя "Русал", договор, който се очаква да изтече до края на следващата година, в зависимост от търгуваните обеми.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037