EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия и Турция:газ, АЕЦ, банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия и Турция:газ, АЕЦ, банки

mail09:45 | 06.12.2012прегледи 377 коментарикоментари 0


Руският президент Владимир Путин не изключва варианта Русия и Турция да разширят възможностите на тръбопровода "Син поток", включително с излизане на пазари на трети страни, предаде ИТАР-ТАСС. "Син поток" - това са 16 млрд. куб. метра газ, които доставяме по тази тръбопроводна система в Турция. Не изключвам вероятността да се договорим с турските ни приятели да разширим възможностите на "Син тпоток", включително с излизане на пазари на трети страни, каза руският президент. По думите му в известен смисъл Турция става енергиен център за Европа, но "главен приоритет за нас е диверсифицирането на маршрутите за доставка на наши суровини на основните пазари". Президентът отбеляза, че Русия вече е завършила строителството на газопровода "Северен поток" и скоро започва "Южен поток". Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Турция вече иска допълнителни доставки на три милиарда кубични метра газ. Сега се обсъждат както възможностите за техническо разширяване на "Син поток", така и използването на мощностите на "Южен поток".

Министърът отбеляза, че тази година обемите на гарантираните доставки на газ в Турция възлизат на около 30 млрд. куб. метра. Русия и Турция имат намерение двустранният стокообмен да достигне $100 млрд. в следващите няколко години. Това заяви днес турският премиер Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин в Истанбул, предаде ИТАР-ТАСС. Благодарение на съвместните ни усилия страните ни могат да постигнат значителни успехи. Ще направим така, че стокообменът между двете страни да достигне до $100 млрд. годишно и дори да надхвърли тази сума. Той добави, че в края на годината се очаква стокообменът между Русия и Турция да достигне $35 млрд. Русия е вторият основен търговско-икономически партньор на Турция, подчерта Ердоган. Нашите строителни компании реализираха и в момента реализират 1400 проекта в Русия и получиха доверието на руската страна, посочи още турският премиер.
По въпроса за изграждането на първата АЕЦ в Турция - Аккую, Ердоган подчерта, че това е най-големият руско-турски проект. Ердоган също така информира, че уставният капитал по проекта за АЕЦ Аккую (в окръг Мерсин, Южна Турция), която се реализира от руската държавна корпорация Росатом, ще се увеличи до $2,4 млрд., а общият обем на инвестициите ще достигне $22 млрд. Същевременно Путин заяви, че Русия изцяло ще финансира проекта за създаването на АЕЦ-а за над $20 млрд. Изцяло ще финансираме този проект, а не по-малко от 25% от средствата ще се използват за създаването на работни места в Турция, добави руският президент. Планира се АЕЦ Аккую да бъде изградена за десет години - до 2022 година, отбелязва ИТАР-ТАСС. Росатом и турското министерство на енергетиката и природните ресурси също така подписаха съвместен документ за реализирането на АЕЦ Аккую.
По-рано руският министър на енергетиката Александър Новак след среща с турския си колега Танер Йълдъз потвърди интереса на Росатом да участва в реализирането на още проекти за атомни електроцентрали на територията на Турция. Танер Йълдъз, който коментира желанието на Росатом за изграждането на други атомни електроцентрали в Турция, по-конкретно за изграждането на втора АЕЦ в черноморския окръг Синоп, посочи, че Анкара е "отворена за всякакви предложения".
И още един акцент от работното посещение на Владимир Путин в Истанбул. Руската Сбербанк подписа меморандуми за взаимно разбирателство с редица турски финансови структури. Подписан е бил меморандум за взаимно разбирателство между Сбербанк и турската правителствена Инвестиционна агенция. Сбербанк също така подписа Меморандум за сътрудничество и с турската банка Тюрк ексим банк.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg