EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия и Турция – добри печалби от имоти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия и Турция – добри печалби от имоти

mail09:00 | 08.03.2012прегледи 463 коментарикоментари 0


Какво се случва на пазара на имоти през 2012 година? Края на годината ще бъде със силен финал за инвестиционния пазар в световен мащаб, сочи анализ на Cushman&Wakefield. От компанията очакват инвестиционната активност да се запази на почти същите нива за цялата година, но се предвижда 20% ръст през второто полугодие на 2012 година спрямо първото полугодие. Той ще бъде повлиян от повишеното търсене, както и от ръста в предлагането поради продажби на банкови заеми и рекапитализации. Наблюденията на компанията сочат и повишена толерантност към пазарите на недвижими имоти и ценни книжа.
Според анализа наемателите търсят пространство, което най-адекватно да отговаря на бизнес целите им. Те търсят начин и за намаляване на разходите за наетата площ, както и оптимизация на енергийните разходи, повече устойчивост и т.н.
За търсещите сигурност и ликвидност инвеститори глобалните градове ще бъдат с високи нива на търсене навсякъде по света, сочи още проучването. Според анализаторите на компанията Лондон ще продължава да се откроява както заради обема на пазара, така и заради дългосрочния растеж, който предлага. Въпреки това английската столица ще трябва да се задоволи с второто място по инвестиции, тъй като Ню Йорк отново се очаква да е на първата позиция.

В Европа инвеститорите, които поемат нисък риск, ще имат по-широк избор от пазари, отколкото осъзнават, особено като се има предвид фокусът върху Германия и Скандинавските страни за инвестиции в търговски площи. За тези, които търсят висока възвращаемост, Русия и Турция са многообещаващи пазари в момента. Съвет към инвеститорите е да обърнат внимание на локациите, които, въпреки риска от нестабилност, са атрактивни откъм дългосрочни позитиви.

Миналата година Азия отчете 42% ръст на инвестициите в индустриални площи и 26% растеж за тези на търговски площи, без значителна промяна за офисите и хотелите. Тази тенденция ще продължи и през 2012 година, като фокусът е в върху Япония, Хонг Конг и Сингапур за инвестиции в индустриални площи, основно в сферата на логистиката. За инвестициите в търговски площи Cushman & Wakefield предвижда непрекъснат интерес както към Китай, така и към стратегически разположените градове – Сингапур и Хонг Конг.
Инвеститорите ще се възползват и от потенциала на модерните търговски центрове на Сеул, които до момента отчитаха изключително ниски нива на предлагане.
Азиатските представители на Cushman&Wakefield коментират, че през първата половина на 2012 г. ще продължи миналогодишната тенденция за инвестиции в нискорискови имоти в развитите пазари, като в същото време от средата на 2012 ще се наблюдава раздвижване в развиващите се пазари. Силните фактори на локално ниво, безпрецедентният брой от възможности и благоприятните инвеститорски настроения ще разгърнат капиталовите вложения в Индия например, първоначално в жилищните, а на по-късен етап в офис площите в Бангалор. Ключовите градове Шанхай и Пекин са изборът на инвеститорите в офис сегмента. Стабилният оборот ще продължи да създава отлични условия за инвестиция в средни и високи на клас търговски центрове както във високоразвитите локации из страната, така и в набиращите скорост градове като Ченгду.
Северна и Южна Америка са с най-силен растеж на инвестиционната активност през 2011 година, фокусирана основно в САЩ. Но за тези, които са склонни да обърнат внимание и на потенциалните пазари, Мексико предоставя някои завладяващи възможности за възвращаемост спрямо риск с инвестиции в индустриалните и офис площите. Индустриалният сектор е особено привлекателен предвид местните условия за производство. Бразилия е подходящо място, където инвеститорите да заемат позиции с оглед на относителния растеж на икономиката и абсолютния подем, отчетен сред средната класа в страна. Индустриалните и търговски площи продължават да представляват атрактивна възможност за тези, които търсят стабилен ръст в стойността на тези имоти.
В САЩ, освен върху първокласните недвижими имоти на водещите пазари, инвеститорите трябва да се фокусират и върху второстепенните градове със сравнително стабилни показатели за търсене и предлагане през различните икономически цикли. Инвеститорите ще затвърдят търсенето на стратегически разположените индустриални и търговски площи, продължавайки възхода в тези сектори, отчетен през 2011.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg