EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия и Китай лидери в придобиването на енергийни активи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия и Китай лидери в придобиването на енергийни активи

mail16:08 | 13.07.2009прегледи 430 коментарикоментари 0


Компании от Русия и Китай са придобили най-много активи в световния петролен и газов сектор през първата половина на 2009 г., съобщи в. Financial times, позовавайки се на доклад на одиторската компания PriceWaterhouseCoopers.
През първите шест месеца на 2009 г. в световния петролен и газов сектор са сключени около 50 сделки за сливане и поглъщане на компании за общо 48 млрд. долара. Компании от страни с нововъзникваща пазарна икономика са сключили сделки за 24,2 млрд. долара. Най-големи по обем активи са придобили компании от Китай и Русия, сочи докладът на одиторската компания.
Китайската петролна компания Sinopec е купила за 8,3 млрд. д. канадската Addax Petroleum. Нови активи е придобил и руският газов монополист Газпром.
От 10-те най-големи сделки за поглъщане на компании, сключени от януари, три са направени от руски компании, три - от китайски, отбелязва Financial times.
Като цяло в условията на финансова криза в световния енергиен сектор се наблюдава отслабване на позициите на частни западни петролни компании и засилване на корпорациите от страните с нововъзникваща пазарна икономика, в които като акционер участва и държавата, отбелязва изданието.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg