EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия и Китай инвестират в петролния сектор на Венецуела

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия и Китай инвестират в петролния сектор на Венецуела

mail14:18 | 17.09.2009прегледи 574 коментарикоментари 0


Китайски и руски петролни компании ще инвестират 36 милиарда долара в петролния сектор на Венецуела, съобщи венецуелският президент Уго Чавес, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.
Китай ще инвестира 16 милиарда долара в петролно поле край река Ориноко, което ще разработи заедно с венецуелската държавна компания "Петролеос де Венесуела". Същевременно консорциум от пет фирми с преобладаващо руско участие се е съгласил да инвестира 20 милиарда долара в богатите находища на петрол в южноамериканската страна.
Каракас възнамерява да увеличи добива си на петрол с 900 хиляди барела на ден в съответствие с договорите с руските и китайските инвеститори и ще определя пазарните условия за добитото гориво заедно с новите си партньори.
Венецуела е 11-ият най-голям производител на петрол в света. Черното гориво заема 93 процента от общия износ на страната, а приходите от неговата продажба формират почти половината от държавния бюджет. Вчера обаче световната цена на петрола спадна до 72,51 долара за барел на нюйоркската търговска борса - наполовина на рекордната стойност, която достигна миналата година, преди настъпването на световната финансова
криза. Чавес сподели, че очаква цената на черното злато да се стабилизира между 80 и 100 долара за барел.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg