EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия и Бразилия се сключиха ядрено енергийно споразумение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия и Бразилия се сключиха ядрено енергийно споразумение

mail20:07 | 21.07.2009прегледи 530 коментарикоментари 0


Руската Държавна корпорация по атомна енергия на Русия "Росатом" подписа споразумение за сътрудничество с Бразилската национална комисия за атомната енергия (БНКАЕ), съобщи ИТАР-ТАСС.
Документът беше подписан от генералния директор на "Росатом" Сергей Кириенко и председателя на БНКАЕ Одайр Диас Гонсалвес.
По силата на споразумението ще бъде създадена работна група за разработката на конкретни проекти, съобщиха от пресцентъра на "Росатом". Сътрудничеството между двете страни ще се развива в областта на технологиите за обогатяване на уран и за изграждането на ново поколение реактори. Двете дружества ще работят заедно и при производството на радиоактивни изотопи, които да се използват в медицината и селското стопанство.
Договореностите за сътрудничеството между Русия и Бразилия в областта на ядрената енергетика бяха достигнати при посещението на Дмитрий Медведев в Бразилия през ноември 2008 г., посочва ИТАР-ТАСС.
До сега двете страни работеха съгласно междуправителственото споразумение от 15 септември 1994 г.
Към момента в Бразилия работят два ядрени реактора с обща мощност 1855 мегавата, които произвеждат 4 процента от електроенергията в страната. Съгласно енергийната програма за развитие на ядрената енергетика към 2030 г. в страната трябва да
заработи и третата АЕЦ - "Ангра-3, да се изградят още четири АЕЦ с мощност 1300 мегавата всяка и да се създаде мрежа от 7-10 други централи, захранвани от реактори с ниска мощност до 300 мегавата.
Бразилия е страна по Договора за неразпространение на ядрените оръжия и член на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4215