EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия: 43% спад на консумацията на алкохол

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия: 43% спад на консумацията на алкохол

mail07:08 | 07.10.2019прегледи 565 коментарикоментари 0


Доклад на Световната здравна организация показва, че консумацията на алкохол сред руснаците е спаднала с 43% от 2003 г. досега. СЗО отдава снижаването на редица мерки, приети от президента Владимир Путин и най-вече ограничаването на продажбите на алкохол.

"Руската Федерация отдавна се счита за една от най-пиещите страни в света", пише в доклада и се добавя, че употребата на алкохол е основната причина за скока на смъртните случаи сред руснаците през 90-те години на XX век. "Въпреки това, през последните години тези тенденции са обърнати", продължава докладът.

Авторите посочват, че наред с това се увеличава продължителността на живота на руснаците, достигнала исторически връх през 2018 г. - 78 години за жените и 68 години за мъжете. В началото на 90-те години продължителността на живота на мъжете в Русия е била едва 57 години.

Последният съветски лидер Михаил Горбачов води антиалкохолна кампания с частична забрана, свалила потреблението на спиртни напитки в средата на 80-те години на миналия век. Но след разпадането на Съветския съюз консумацията на алкохол рязко се покачва и продължава да нараства до началото на 2000-та година.

При управлението на Путин в Русия се забранява продажбата на алкохол в магазините след 23 ч., повишава се цената на спиртните напитки на дребно и се работи за премахване на рекламите им. Данните на СЗО показват, че пълнолетните руснаци вече пият по-малко алкохол от гражданите на Франция и Германия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg