EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Русия & Турция подписаха за "Турски поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия & Турция подписаха за "Турски поток"

mail06:35 | 12.10.2016прегледи 2917 коментарикоментари 0


Русия и Турция сключиха междуправителствено споразумение за „Турски поток“. Документът беше подписан от енергийните министри на двете страни след срещата между Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, които също присъстваха на церемонията.
Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че мирските участъци от газопровода „Турски поток“ ще бъдат строени от руска компания, докато сухопътните от турска.
„Руска компания ще строи и поддържа морските участъци, докато сухопътните участъци ще бъдат за турска компания, най-вероятно „Боташ“, заяви министърът. Той добави, че за втората линия от „Турски поток“ ще бъде създадено съвместно предприятие. Той уточни, че при всеки случай морският участък от тръбопровода ще остане за Русия . Новак заяви, че тази възможна компания ще бъде оператор, както на строителството, така и на експлоатацията на втората линия.
„Крайният срок на приключването на двете линии е декември 2019 г. Все още не се обсъжда въвеждането на трета или четвърта линия на „Турски поток“, заяви министърът.
Според споразумението между турското и руското правителства през Турция ще преминават най-малко 15 млрд. кубометра газ. Но въпросът за изнасянето на суровината през страната към ЕС все още не е решен, което поставя под съмнение появата на втора линия на газопровода. В споразумението става дума за строителството на две линии на газопровода с мощност от 15,75 милиарда кубометра годишно във всяка. Първата ще бъде предназначена за Турция, а втората за транзит към Южна Европа. Напълно е разбираема ситуацията само с първата линия на газопровода.

Турция заедно с Русия цели създаване на нов енерготранспортен коридор за Европа, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на Световния енергиен конгрес в Истанбул, предаде ТАСС.
Ние се явяваме транзитна страна, но също така даваме принос и в развитието на техническата база. Така че ние целим заедно с Русия, Алжир и Норвегия да създадем четвърти енергиен коридор за доставка на гориво в Европа, посочи Ердоган.
Той изтъкна, че с влизането в действие на Трансанадолския газопровод /ТАНАП/ за Европа ще се появи нова алтернатива. Това е първа решителна крачка към създаването на турско-гръцки газов интерконектор за Европа. И ние сме уверени, че за Европа това е много важно, посочи турският президент.
Ние реализирахме "Син поток", построихме тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан. Сега върви строителството на ТАНАП, заяви Ердоган и добави, че в перспектива ТАНАП ще бъде съединен с Трансадриатическия газопровод и така ще стане магистрала за доставка на газ в Европа.
Турският президент изтъкна, че каспийският регион има голямо значение за запълването на преминаващите през турска територия газопровди и в бъдеще Турция разчита на транспортиране по ТАНАП на туркменски газ.

снимки:Президент РФ


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 911