EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия & САЩ удвояват усилията за Сирия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия & САЩ удвояват усилията за Сирия

mail16:30 | 10.05.2016прегледи 1466 коментарикоментари 0


Русия и САЩ ще „удвоят” съвместните си усилия по решаване на сирийския конфликт и постигане на примирие в цялата страна. Това гласи съвместно изявление, публикувано от руското външно министерство. Москва и Вашингтон подкрепят враждуващите страни в Сирия, съответно режима на президента Башар Асад и бунтовническия Върховен преговорен комитет. С помощта на великите сили в края на февруари Асад и опозицията стигнаха до примирие, което намали насилието в раздираната от петгодишна гражданска война страна. В последните седмици обаче напрежението отново нарасна на много места в страната. До момента с посредничеството на Русия и САЩ в сила влизат временни „тихи” режими, но не и траен мир. Това накара базирания в Саудитска Арабия ВКП да прекрати участието си в мирните преговори под егидата на ООН в Женева. Непреодолима пречка в тях също е съдбата на Асад, чието оттегляне според опозицията е задължително, докато правителствената делегация иска именно Асад да оглавява правителство на единството в страната. В телефонен разговор по-рано руският външен министър Сергей Лавров и американският му колега Джон Кери освен мнения по сирийския въпрос са обменили и поздравления за Деня на победата срещу хитлерофашизма. Те са подчертали важността на „запазването на историческата истина за Втората световна война”, цитира ТАСС официалното обявление на руското ведомство.

Същевременно, президентът на САЩ Барак Обама подписа закон за затягане на ограниченията на вноса на антични предмети и произведения на изкуството от Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Законът бе гласуван в двете камари на Конгреса миналия месец. Вносителите му заявиха, че Ислямска държава и други въоръжени групировки печелят милиони долари от продажбата на изключително ценни творби и артефакти на черния пазар. Част от купувачите са в Америка, а с парите от тези продажби се финансира насилие, добавя АП. "Трябва да направим всичко възможно, за да пресечем ресурсите на терористичната група", каза конгресменът републиканец Елиът Енгъл.

Новият закон забранява в Съединените щати да се внасят и продават археологически или етнологични предмети, изнесени от Сирия. Изключение може да има в случаите, когато собственици на такива предмети и произведения на изкуството искат временно да ги държат в САЩ, за да ги опазят.

Ограниченията ще останат в сила, докато продължава гражданската война в Сирия.

Съветът за сигурност на ООН поиска правителствата по света да съдействат за пресичане на източниците на финансиране на Ислямска държава, като наложат ограничения над търговията с антични предмети и културни ценности от Сирия и Ирак.

От 1 часа във вторник започна ново 48-часово примирие в района на град Алепо, който в последните седмици бе сцена на ожесточени сражения, предаде Reuters, като се позова на сирийската армия.
В опит за връщане на режима на примирие на 29 април бяха въведени редица местни кратковременни споразумения за прекратяване на бойните действия. Първите споразумения бяха постигнати за района на Дамаск и Северна Латакия, а след това временно примирие бе обявено и в Алепо.

/БГНЕС, БТА, Фокус


Тагове: САЩ, Русия, Сирия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg