EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия & С.Арабия замразяват добива на нефт, Иран - не

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия & С.Арабия замразяват добива на нефт, Иран - не

mail06:25 | 17.02.2016прегледи 1911 коментарикоментари 0


Иранските власти заявиха, че не виждат смисъл в ограничаването на добива на петрол и нямат намерение да се присъединяват към съответното споразумение, сключено във вторник в Доха между Русия и три страни от ОПЕК, предаде BBC.
По думите на представителите на иранските власти, отговарящи за взаимодействието между Иран и ОПЕК, много страни са увеличавали добива на петрол по времето, когато Техеран е бил под санкции. Сега, когато тези санкции са свалени, Иран също има намерение да увеличава добива на петрол.
Решението на Техеран прави невъзможно реализирането на постигнатото в Доха споразумение.

Най-големите световни производителки на суров петрол Русия и Саудитска Арабия се споразумяха да замразят производството след разговори в Катар, съобщи „Блумбърг”. „Замразяването на януарските стойности ще бъде „адекватно”. Нацията все още иска да отговори на търсенето на своите клиенти”, заяви саудитският министър на петрола Али ал Наими в Доха след разговори с руския енергиен министър Александър Новак. „Катар и Венецуела също се съгласиха да участват в замразяването", заяви Наими. "Замразяването няма да обърне веднага нещата на 180 градуса, но създава по-добра основа за възстановяване на цените през втората половина на годината”, обясни Оливие Якоб, ръководител на петролните консултанти „Petromatrix GmbH”. След новината за замразяването на производството петролът тръгна нагоре. Сортът „Брент” се търгува с 2,4% по-високо в Лондон или 34,20 долара за барел, след като по-рано се изкачи с 6,5%. Според Международната агенция по енергетика, Саудитска Арабия е произвела 10,2 милиона барела на ден през януари, което е по-малко спрямо доскорошния рекорд от 10,5 млн. барела дневно, достигнат през юни 2015 г. Русия е произвеждала 10,9 млн. барела на ден през януари, което е рекорд от разпадането на СССР. Катар ще оглави мониторинга на споразумението, обяви министърът на енергетиката Мохамад бин Салех ал Сада на брифинг. "Ниските цени на петрола не са положителни за света", допълни той. Повече от година, след като страните от ОПЕК решиха да не намаляват производството , за да повишат цените, петролът отбеляза 70% спад от пика си през 2014 г. Предлагането все още превишава търсенето, а глобалните запаси на черното злато продължават да набъбват, увеличавайки риска да сринат цените под 20 долара за барел, сочат прогнозите на Goldman Sachs Group Inc.

/източник: Фокус, БГНЕС


Тагове: ОПЕК, Русия, нефт
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg