EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русия & Китай: Споразумения в 40+ сфери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русия & Китай: Споразумения в 40+ сфери

mail16:10 | 13.10.2014прегледи 1043 коментарикоментари 0


Русия и Китай подписаха споразумение за сътрудничество при доставките на руски природен газ по т. нар. източен маршрут - газопроводът "Силата на Сибир", предаде ТАСС. Документът бе подписан на срещата на премиерите на двете страни Дмитрий Медведев и Ли Къцян. Според условията на споразумението страните се задължават да оказват всестранно съдействие за доставки на газ от Русия за Китай при проектирането, строителството и експлоатацията на необходимата газопреносна инфраструктура, включително на трансграничния участък на газопровода. Споразумението е за срок от 40 години, като след изтичането му автоматично ще бъде удължавано през пет години, ако страните не решат друго.
Подписването на този документ е задължително условие, за да влезе в сила на договора за покупко-продажба на природен газ, който бе подписан през май 2014 г. между Газпром и Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC). Тогава бяха договорени доставки на 38 млрд. куб метра руски газ за пет години. Стойността на договора е 400 млрд. долара, като се планира доставките да започнат през 2018-2019 година. На срещата на Медведев и Ли Китайската национална петролна и газова корпорация подписа споразумение за задълбочаване на стратегическото сътрудничество и с петролния гигант Роснефт.
Русия и Китай се договориха също така за строителство на високотехнологични паркове "Пътят на коприната". Подписани бяха и редица търговски споразумения в банковия сектор, включително споразумение за валутен суап между Руската централна банка (РЦБ) и Народната банка на Китай. Руската компания МегаФон и Държавната банка за развитие на Китай сключиха споразумение за мандат за организиране на финансиране от 500 млн. долара.
Москва и Пекин ще си сътрудничат също така в сферата на глобалните навигационни системи и в областта на високоскоростния жп транспорт.

Руският премиер изрази увереност, че стокообменът между Русия и Китай към 2015 година може да достигне 100 милиарда долара. За шест години търговският обмен между Русия и Китай се е увеличил над два пъти - от 40 на 90 милиарда долара, съобщи руският премиер Дмитрий Медведев на среща с китайския му колега Ли Къцян.
Днес ще бъдат подписани над 40 много важни двустранни документи, подчерта Медведев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg