EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русе: Среден добив на слънчоглед 217 кг/дка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русе: Среден добив на слънчоглед 217 кг/дка

mail15:05 | 08.09.2017прегледи 9365 коментарикоментари 0


Близо 20 процента от слънчогледа в Русенско вече е прибран. Това съобщиха от областната дирекция "Земеделие" в Русе.
Ожънати са около 80 000 декара от общо 471 797 декара. Средният добив е 217 кг/дка. Той е по-малък от миналата година, когато производителите са прибрали по 242 кг/декар.

Същевременно, в русенско село се проведе празник на ябълката. Двайсет и шест сорта ябълки бяха показани на празника в село Екзарх Йосиф, съобщи областната управа в града.
Подредени са били и редица продукти, получени от ябълки - сок, сапун, шампоан и кроасани. Организирана е била и кулинарна изложба в центъра на селото, включваща баници, щрудели и кексове, приготвени с различни сортове ябълки - като "Чадел", "Мелроуз", "Флорина", "Златна превъзходна" и "Фуджи".
В селото се е състояло и заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група, открито от заместник-областния управител на Русе Свилен Иванов и ръководено от заместник-председателя на Окръжния съвет в Гюргево Лучиан Корозел.
Според участниците в срещата някои от належащите мерки за съживяване на селското стопанство са групиране на дребните фермери в сдружения, намиране на решения за поливната система, насърчаване на информационни кампании и обучение на малките земеделски производители в съответствие с новите реалности. Технологиите за създаване и поддържане на насажденията могат да се финансират както чрез европейски фондове, така и чрез държавните субсидии, които да трансформират овощните градини от източник за прехрана в източник на съществени приходи за местната общност.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg