EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русе - „Малката Виена”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русе - „Малката Виена”

mail09:00 | 23.08.2013прегледи 853 коментарикоментари 0


Знаете ли, че освен в Австрия има още един град, който е известен с прозвището „малката Виена”. Въпреки по-малката си площ и брой жители, той успешно конкурира една от най-красивите европейски столици като архитектурно, историческо и културно наследство. Този град се намира в България. Бреговете му също се къпят във водите на Дунав, а изгряващото слънце гали бароковите му сгради.
Това е Русе – градът, който пази духа на старата българска аристокрация и впечатлява с културния си живот, забележителностите и уникалната си архитектура, дело на италиански, австрийски, немски и български архитекти. Без значение дали сте тръгнали на почивка или ви предстои бизнес пътуване, Русе и близките общини Борово и Иваново са местата, които не бива да пропускате да посетите в Северна България.

Исторически сведения сочат, че известният още като „Дунавската перла” град съществува отпреди 5000 години. Бил е разрушаван многократно, но винаги е оставал символ на развитието, новаторството и културата. Наред с природните си и архитектурни забележителности, Русе е град - новатор, който впечатлява с това, че тук е построена първата железопътна гара в България, открита е първата модерна печатница, отпечатан е първият вестник, градът е домакини и на първата кинопрожекция в страната, бил е седалище и на редица консулства. Изложените в експозициите на Русенския историчеки музей артефакти са само част от безценното историческо богатство на Дунавската столица на България.
Тези, които искат да се потопят в автентичната атмосфера на средновековен Русе, не бива да пропускат останките на Римската крепост в града. Разходка по брега на реката ще ви отведе до малко възвишение, което разкрива неповторима гледка, илюстрация на величието и мощта на римските легиони. Римската епоха е оставила своя траен отпечатък в историята на Русе с името, което градът е носел по него време. Наричал се е Сексагинта Приста – Пристанище на шейсетте кораба. Благодарение на разработеното мобилно приложение за смартфони LIMES Mobile, можете да се доверите на своя виртуален пътеводител по Римския лимес, предоставящ информация за значими римски обекти от Германия, през Австрия, до България. За да се насладите в по-голяма степен на „портрета на времето“, може да погледнете през камерата на смартфона и да видите пресъздадена реалност – кохорта римски войници се появява сред археологически разкопки от римско време, а "пристанището на шейсетте кораба" Сексагинта Приста изниква отново на русенския бряг на Дунав през камерата на смартфона.
Като граничен град, отделящ свободата от робството по време на Османското владичество, Русе е бил и център на българското революционно движение. Тук са живели и са оставили костите си едни от най-изтъкнатите му идеолози и участници в него. Признание за саможертвата им е Пантеонът на възрожденците, в който са погребани останките на 39 известни българи, сред които Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев. Перла в монументалната корона на Русе е Паметникът на свободата, превърнал се в символ на града. Изграден е през 1908 г. с помощта на флорентинския архитект Арнолдо Цоки, а статуята е сред най-величествените в България.
Центърът на Русе завладява и с огърлица от сгради в стил барок, които носят духа на големите средновековни замъци в Западна Европа. Сред тях изпъква Доходното здание. Приковаващата погледа, построена преди повече от век сграда впечатлява с великолепната си фасада и седемте изящни фигури на покрива, които олицетворяват изкуството, науката, земеделието, занаятите, търговията, отбраната и свободния полет на духа.
„Малката Виена” оказва ползотворно влияние и върху развитието на целия регион. В намиращите се в непосредствена близост Борово и Иваново, активно се развиват занаятите бъчварство, дърводелство, добива и обработка на камък по традиционни способи, тъкачеството, ръчното плетиво и бродерия с традиционни мотиви. Регионът има утвърдени традиции в риболова и рибната кухня, лозарството и винопроизводство, отглеждането на култивирани гъби, лова, отглеждане на яздитни коне, обучение и езда, и други.
Ако сте сред любителите на дивата природа, Природен парк „Русенски Лом” е едно от местата, които не бива да пропускате да посетите. Той предлага разнообразни възможности за еко- и алтернативен туризъм, а в границите му са съхранени от капризите на времето няколко значими исторически и културни паметници. Сред тях са останките на Средновековния град Червен – един от най-големите военни, стопански и културни центрове на Второто българско царство. Крепостта се гордее с единствената запазена средновековна кула в България, по чийто образец е възстановена Балдуиновата кула на Царевец. Тук се намират и Ивановските скални църкви - обект, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Неслучайно уникалните стенописи се смятат за връх в средновековното изкуство, а сред ктиторите на църквите са били царете Иван Асен II и Иван Александър. В близост до Иваново са пещерата Орлова чука, защитената местност Вековна церова гора и природната забележителност Дикилиташ, които дават на техните посетители усещането за пълен синхрон с природата.
Няма да сгрешите, ако посетите и Историческия музей в Русе, където се съхранява сребърното тракийско съкровище от времето на одриския цар Котис I. Изящните форми на съдовете свидетелстват за майсторството на тракийците в обработката на злато и сребро.
Наред с богатото си историческо наследство, Русе, Иваново и Борово са домакини и на много интригуващи културни събития – Русенския карнавал, фестивала „Мартенски музикални дни”, Есенните дни на изкуството и културата, Фолклорния фестивал „От Дунав до Балкана”, празника „Децата на Поломието” и др. Всяка година в Русе се организира туристическо изложение “Уикенд туризъм”. Част от неговата програма е атрактивният Фестивал на туристическите забавления и анимации. Културният календар на града е наситен с още десетки събития, които се организират в подкрепа на кандидатурата му за Европейска столица на културата през 2019г.
Все още ли се колебаете къде да почивате? Многовековната история, живописната природа, европейският дух и богатият културен календар на региона Русе-Иваново-Червен обещават да надминат и най-смелите ви очаквания и да ви помогнат да откриете и съхраните вашия спомен за бъдещето.
Източник и снимки: Община Русе
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg