EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Русе - "малката Виена" /видео/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Русе - "малката Виена" /видео/

mail14:40 | 17.04.2015прегледи 2260 коментарикоментари 0


Знаете ли, че освен в Австрия има още един град, който е известен с прозвището „малката Виена”. Въпреки по-малката си площ и брой жители, той успешно конкурира една от най-красивите европейски столици като архитектурно, историческо и културно наследство. Този град се намира в България. Бреговете му също се къпят във водите на Дунав, а изгряващото слънце гали бароковите му сгради.
Това е Русе – градът, който пази духа на старата българска аристокрация и впечатлява с културния си живот, забележителностите и уникалната си архитектура, дело на италиански, австрийски, немски и български архитекти. Без значение дали сте тръгнали на почивка или ви предстои бизнес пътуване, Русе и близките общини Борово и Иваново са местата, които не бива да пропускате да посетите в Северна България.
Исторически сведения сочат, че известният още като „Дунавската перла” град съществува отпреди 5000 години. Бил е разрушаван многократно, но винаги е оставал символ на развитието, новаторството и културата. Наред с природните си и архитектурни забележителности, Русе е град - новатор, който впечатлява с това, че тук е построена първата железопътна гара в България, открита е първата модерна печатница, отпечатан е първият вестник, градът е домакин и на първата кинопрожекция в страната, бил е седалище и на редица консулства. Изложените в експозициите на Русенския историчеки музей артефакти са само част от безценното историческо богатство на Дунавската столица на България.
Тези, които искат да се потопят в автентичната атмосфера на средновековен Русе, не бива да пропускат останките на Римската крепост в града. Разходка по брега на реката ще ви отведе до малко възвишение, което разкрива неповторима гледка, илюстрация на величието и мощта на римските легиони. Римската епоха е оставила своя траен отпечатък в историята на Русе с името, което градът е носел по него време. Наричал се е Сексагинта Приста – Пристанище на шейсетте кораба. Благодарение на разработеното мобилно приложение за смартфони LIMES Mobile, можете да се доверите на своя виртуален пътеводител по Римския лимес, предоставящ информация за значими римски обекти от Германия, през Австрия, до България. За да се насладите в по-голяма степен на „портрета на времето“, може да погледнете през камерата на смартфона и да видите пресъздадена реалност – кохорта римски войници се появява сред археологически разкопки от римско време, а "пристанището на шейсетте кораба" Сексагинта Приста изниква отново на русенския бряг на Дунав през камерата на смартфона.

В допълнение Общината разпространява и имиджов клип за града. Вижте го.

Източник: Община Русе


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4164