EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния с по-високи данъци от днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния с по-високи данъци от днес

mail09:45 | 01.07.2010прегледи 740 коментарикоментари 0


От днес влиза в сила новата ставка на данъка върху добавената стойност (ДДС) в Румъния.
Правителството реши да повиши данъка от 19 на 24 процента, след като Конституционният съд отмени в петък част от планираните мерки за бюджетни икономии, съобщават румънските медии.
Покачването на ДДС води след себе си и серия от поскъпвания, отбелязва Аджерпрес.
Основните дистрибутори на горива - “Петром“ и “Ромпетрол“, обявиха увеличение на цените с над 5 процента от днес.
Таксиметрови тарифи и магистрални такси в Гърция също скачат. Въведеният по-висок ДДС се отнася и за бензиностанциите. За първи път от днес таксиметрови шофьори и бензинджии са длъжни по закон да издават и фактури.
За такситата ДДС-то е увеличено на 11 на сто, а за магистралните такси и бензиностанциите данъкът скача от 21 на 23 на сто.
Бюджетната комисия в парламента внесе серия от изменения, според които ставката на ДДС върху хранителните продукти и зърнените култури, както и върху жилищното строителство, ще бъде намалена на 5 процента, съобщи Медиафакс.
Също от днес влиза в сила данъчното облагане на различните видове ваучери - за храна, ваканция и други, които вече влизат в заплатата.
С 25 процента ще бъдат обложени и печалбите от игри на късмета. Всички приходи под формата на лихви по банкови сметки ще бъдат обложени с 16 процента.
Румънското правителство прие серия от мерки за намаляване на бюджетния дефицит до 6,8 процента спрямо 7,2 процента през 2009 г., което е условие за получаване на следващия транш от заема, договорен миналата година с Международния валутен фонд, Европейския съюз, Световната банка и други международни институции на обща стойност около 20 милиарда евро.
Мерките предвиждат и намаляване с 25 процента на заплатите на служителите от държавния сектор.
Конституционният съд обаче отхвърли като неконституционно планираното намаляване на пенсиите с 15 на сто, което наложи приемането на компенсаторни мерки. Правителството реши да увеличи ДДС с пет процентни пункта, но запази плоския данък на равнището от 16 процента.



Тагове: ДДС, данъци
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg