EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Румъния недоволства от австрийски закон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния недоволства от австрийски закон

mail15:34 | 08.01.2019прегледи 819 коментарикоментари 0


Румъния обвини Австрия, че нарушава законодателството на Европейския съюз заради промени в размера на помощите за непребиваващите в страната деца на работещите в Австрия чужденци, които според Букурещ създават "ситуация на дискриминация", съобщава в. "Ромъния либера".

"Министерството на външните работи и правителството на Румъния научиха с безпокойство за влизането в сила в Австрия от 1 януари 2019 г. на закон за промяна в размера на надбавките за непребиваващите там деца на работниците в зависимост от средните разходи за живота в страната, в която детето пребивава", се посочва в съобщение на министерството.

В съобщението се уточнява, че законът не се прилага за децата, живеещи в Австрия. "Смятаме, че подобно решение противоречи на принципите, стоящи в основата на европейския проект и законодателството на ЕС, чрез създаването на ситуации на дискриминация по отношение на гражданите на други страни членки, включително румънци, които плащат осигуровките си в Австрия", се подчертава в съобщението.

Австрийският парламент одобри закон за индексиране на надбавките за живеещите в чужбина деца на гражданите от ЕС, които работят в Австрия. Така за редица страни, включително Румъния, това означава намаляване на плащаните суми чрез обвързването им със стандарта на живот в страната, където се намират децата, отбелязва вестникът.

Същевременно румънският евродепутат Мария Грапини заяви, че ще изпрати утре запитване до Европейската комисия, в което ще поиска "справедлива мярка и спешна намеса на Европа" по отношение на намаляването на надбавките за децата на румънските работници в Австрия, предаде Аджерпрес.

Според в. "Гъндул" след влизането в сила на новия закон от 1 януари 2019 г. помощите за неживеещите в Австрия деца на работещите в страната румънци са били намалени наполовина.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg