EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния не изключва нов спад в икономиката си

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния не изключва нов спад в икономиката си

mail17:45 | 14.09.2010прегледи 766 коментарикоментари 0


Румънската икономика, която излезе от рецесия през второто тримесечие след шест поредни тримесечия на свиване, би могла да отчете отново спад през последните три месеца на 2010 година, заяви днес президентът на Националния статистически институт Верджил Войнягу, цитиран от Франс прес.
"Второто и третото тримесечие сочат леко съживяване с последователни нараствания на икономиката", каза Войнягу на пресконференция.
"Румънската икономика обаче има силно цикличен характер, който поражда опасения от нов спад през четвъртото тримесечие", допълни шефът на статистическия институт.
Брутният вътрешен продукт (БВП) на Румъния се е увеличил с 0,3 на сто през второто тримесечие спрямо предходните три месеца, според ревизираните данни на статистическия институт.
В сравнение със същия период на 2009 година БВП въпреки това обаче се е свил с 0,5 на сто, според данните, отчитащи сезонните фактори.
Анализатори подчертават, а предварителните данни подкрепят констатацията им, че мерките за строги икономии, които влязоха в сила в началото на юли - орязване с 25 на сто на заплатите в държавния сектор и повишение на ДДС от 19 на 24 на сто - са

имали отрицателно въздействие върху повечето показатели, обезсърчавайки най-вече търсенето.Според прогнозите на правителството и на Международния валутен фонд БВП на Румъния вероятно ще се свие с 1,9 на сто за цялата 2010 година и би могъл да възобнови трайното си увеличение през 2011 година, припомня Франс прес.Също днес председателят на румънския Национален синдикат на държавните служители Себастиан Опреску заяви, че над 30 000 държавни служители от стотици държавни институции ще стачкуват на 27 септември, предаде Асошиейтед прес.
През юли правителството съкрати заплатите в държавния сектор с 25 процента, за да отговори на условията за заема от 20 милиарда евро (25 милиарда долара) на Международния валутен фонд, Световната банка и Европейския съюз.
Опреску твърди, че 60 процента от работещите в този сектор сега получават заплати от 600 до 1000 леи /1 евро е равно на 4,2 леи/, което е недопустимо малко. Синдикатът е твърдо решен да стачкува, докато работещите не си върнат тези пари, заяви той.
Стачката ще засегне сериозно работата на централните и местните държавни служби.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161