EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния настоява пред МВФ за по-голям дефицит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния настоява пред МВФ за по-голям дефицит

mail11:20 | 02.07.2010прегледи 426 коментарикоментари 0


Румънското правителство може да поиска от Международния валутен фонд /МВФ/ увеличаване на договорената цел на бюджетния дефицит, като се позове на форсмажорните обстоятелства около наводненията, които засегнаха Румъния, заяви транспортният министър Раду Берачану, цитиран от Медиафакс.
Берчану заяви, че документите по това предложение вече са изпратени на борда на МВФ, но дискусията вероятно ще се състои в периода 26 юли - 4 август, когато е планирано посещение на делегация на МВФ в Румъния.
Той посочи, че ако спрямо настоящата цел за бюджетния дефциит от 6,8 процента бъде прието увеличение до 7 процента, това би означавало приблизително 250 милиона евро, които биха могли да бъдат отпуснати по конкретни проекти за засегнатите от наводненията области.
Преди дни министърът на вътрешните работи Василе Блага заяви, че щетите от наводненията ще надхвърлят 0,6 процента от брутния вътрешен продукт и че страната ще поиска помощ от Фонда за солидарност на Европейския съюз.
Бордът на МВФ ще обсъди днес отпускането на петия транш в размер на 850 милиона евро от заема на обща стойност около 20 милиарда евро, който Румъния договори миналата година с фонда, ЕС, Световната банка и други международни институции.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg