EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния иска еврото през 2015 година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния иска еврото през 2015 година

mail12:30 | 02.05.2011прегледи 884 коментарикоментари 0


Румъния запазва целта за приемане на еврото през 2015 г., заяви румънският премиер Емил Бок, цитиран от агенция Аджерпрес. Румънското правителство взе това решение, като одобри конвергентната си програма, съобщи премиерът след днешното заседание на правителството.
През последните дни румънски медии спекулираха, че правителството се е отказало от целта за въвеждане на единната европейска валута в Румъния от 1 януари 2015 г., тъй като в новата конвергентна програма не се споменавала тази дата, а само се предвиждал интервала 2013-2014 г. като срок за присъединяване към валутно-курсовия механизъм 2 (ERM-II)."Нямаме никакви причини днес да се откажем от тази цел. Румъния е изпълнила и продължава да изпълнява целите за приемане на еврото през 2015 г. С други думи, чрез това, което правим днес, правим това, което трябва, за да се присъедини Румъния към еврозоната през 2015 г.", каза Емил Бок. Според него Румъния ще постигне тази цел, ако през следващите години не прави крачки  назад. За да постигне целите от конвергентната програма, правителството е фиксирало като елементи на фискалната консолидация най-малко следното: бюджетен дефицит от три процента през 2012 г., подобряване на политиката в областта на инвестициите, продължаване на политиката за намаляване и предотвратяване на появата на нова задлъжнялост и осигуряване на траен растеж в средносрочен план, каза премиерът.
Преминаването към еврото означава и по-ниски лихви за населението и смятам, че румънецът, обикновеният човек, ще спечели от това. От друга страна, чрез мерките, които ще вземем, чрез изпълнението на целите за бюджетния дефицит, определени от ЕС, чрез присъединяването към Пакта евро плюс, Румъния направи конкретни и директни стъпки по пътя за изпълнение на условията за присъединяване към еврозоната. Държавният дълг например е много под 60 процента, колкото е критерият от Маастрихт. Или по отношение на дефицита падаме бавно, но сигурно, към три процента, колкото е изискването на еврозоната, каза румънският премиер.
Емил Бок посочи, че решението за запазване целта за преминаване към еврото през 2015 г. е било взето след консултации с президента Траян Бъсеску и управителя на Румънската национална банка. По думите на Бок решението се подкрепя от управляващата коалиция. Точната дата ще бъде определена в разговорите с европейските партньори, като ще бъде избрана заедно с тях в течение на 2015 г., уточни Бок. Правителството е решило още да бъде създаден междуведомствен комитет за преминаване към еврото, който ще се председателства от премиера, а заместник-председател ще бъде управителят на централната банка. Задачата на комитета ще бъде да следи изпълнението на задълженията на Румъния, за да бъде подготвена за приемане на еврото през 2015 г.
 


Тагове: евро, Румъния
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg