EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния изпълни критериите за 20 млрд. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния изпълни критериите за 20 млрд. евро

mail13:20 | 04.08.2010прегледи 437 коментарикоментари 0


Румъния изпълни условията на Международния валутен фонд /МВФ/ и Европейския съюз за продължаване на програмата за финансова помощ на стойност 20 милиарда евро, предлагайки известни уверения на инвеститорите, които са разтревожени от дълбоката и продължителна рецесия, предаде Reuters.
Ръководителят на мисията на МВФ за Румъния Джефри Франкс заяви днес, че не са необходими големи промени в политиката след най-новата оценка за Румъния, която намали публичните разходи, включително заплатите, и повиши ДДС, за да  изпълни условията на споразумението.
Оценката на мисията от експерти на Европейската комисия, Международния валутен фонд /МВФ/ и Световната банка, която посети Румъния от 26 юли до 4 август, е, че предприетите мерки в Румъния в изпълнение на програмата "изглеждат достатъчни", за да бъдат постигнати целите за намаляване на държавния дефицит до 6,8 на сто от Брутния вътрешен продукт /БВП/ през 2010 г. и до 4,4 на сто през 2011 г. Страната се ангажира да намали този дефицит под 3 на сто от БВП през 2012 г. припомня Европейската комисия.
Според участвалите в мисията експерти "продължаващото слабо вътрешно търсене, развитието в региона и неотдавнашните наводнения вероятно ще забавят икономическото възстановяване". Те очакват реалният БВП на Румъния да спадне с 1,9 на сто през тази година, а положителен ръст да има през 2011 г. и нататък.
Техните очаквания са инфлацията в Румъния да се засили "временно" поради увеличаването на Данък добавена стойност /ДДС/, влязло в сила миналия месец. Очакванията са инфлацията в страната да спадне до около 3 на сто през 2011 г.
Румънската икономика се сви с над седем процента миналата година, тя още е в рецесия и зависи от споразумението за финансова помощ, което включва помощ от  МВФ, ЕС и Световната банка.
Те имат малко по-снизходителен подход, вероятно искайки да окажат подкрепа  на правителствените мерки, заяви икономистът от ING Влад Мускалу. Следващата оценка на МВФ обаче ще бъде по-твърда. Те ще трябва да оценят влиянието на ДДС и новите развития на политическата сцена, каза той.
Букурещ се опитва да намали дефицита си и се нуждае от подкрепата на МВФ, за да  поддържа доверието на инвеститорите, докато се опитва да  убеди кредиторите да  приемат по-малки лихви по суверенния дълг. Леята и борсите паднаха, когато споразумението за финансовата помощ бе спряно през юни в очакване на  намаляването на разходите и повишаване на данъците.
Леята не се промени много след новината, която бе очаквана от икономистите  и бе потвърдена  в съобщение на Reuters от вторник.   


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg