EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния изостава с еврофондовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния изостава с еврофондовете

mail15:50 | 15.07.2011прегледи 531 коментарикоментари 0


Положението с усвояването на еврофондовете в Румъния е тревожно, заяви Виолета Александру, директор на румънската неправителствена организация Институт за обществени политики, която изготви доклад за степента на усвояване на европейските средства в Румъния, съобщават румънски медии. Румънските власти не успяват да се възползват от милиардите евро, които са отпуснати от ЕС за развитието на страната. Наред с това се констатира "хронична липса на прозрачност в управлението на тези средства", бе констатирано при представянето на доклада.
Румъния е усвоила само 3,4 процента от 20-те милиарда евро, отпуснати от Европейския съюз за периода 2007-2013 г., твърди Тон ван Лиероп, говорител на европейския комисар за регионалната политика Йоханес Хан. Средствата биха могли да се използват за модернизиране на инфраструктурата и за насърчаване на икономическата дейност в една от най-бедните страни от ЕС."Намираме се много след България" - страна, която също се присъедини към ЕС през 2007 г., констатира Виолета Александру от Института за обществени политики. Неправителствени организации и европейски експерти поискаха от Румъния да създаде министерство, което специално да бъде натоварено с координацията на еврофондовете. България успя да подобри прилагането и развитието на европейски проекти след
създаването на подобна институция, отбелязват румънските медии. Проблемите на Румъния са "систематични", обясниха за информационния сайт Хотнюз официални представители на ЕС и посочиха, че те са свързани с корупцията, законодателството, некомпетентността, липсата на ефективност на властите при управлението и контрола на проектите, бюрокрацията и конфликтите на интереси. Румъния е усвоила малко над седем процента по оперативна програма "Регионално развитие" и близо 20 процента по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщи още Виолета Александру.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161