EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния излиза от рецесията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния излиза от рецесията

mail09:50 | 28.03.2011прегледи 599 коментарикоментари 0


Румъния ще излезе от рецесията в края на март, икономическият растеж ще следва възходяща тенденция през всяко следващо тримесечие, а населението ще почувства, че положението се е подобрило до средата на тази година, заяви за Медиафакс ръководителят на мисията на Международния валутен фонд в Румъния Джефри Франкс.
Той посочи, е икономическите показатели трайно са се подобрили през първото тримесечие и че очаква лек икономически растеж след първите три месеца на годината. За да излезе технически от рецесията икономиката на една страна трябва да регистрира растеж в две последователни тримесечия, отбелязва агенцията. В последното тримесечие на мината година румънската икономика нарасна с 0,1 процента спрямо предходното. Румънското правителство и МВФ очакват икономически растеж от 1,5 процента тази година. Бордът на МВФ одобри вчера отпускането на седмия и последен транш в размер на 1 милиард евро от стендбай споразумението, което Румъния подписа през пролетта на 2009 г. МВФ отпусна на Румъния близо 13 милиарда евро в рамките на общия пакет външно финансиране в размер на 20 милиарда евро.
МВФ одобри освен това предоставянето на страната на допълнителна предпазна кредитна линия в размер на 3,6 милиарда евро. Франкс заяви също, че фискалната консолидация трябва да продължи, за да бъде намален бюджетният дефицит, особено като се има предвид слабото усвояване на еврофондовете и някои неефективни държавни разходи. Той посочи още, че изостаналите дългове на държавата са почти напълно премахнати на централно ниво, но обърна внимание, че и в бъдеще важен проблем ще останат просрочените задължения на държавните компании, които са много по-големи от правителствените дългове. Франкс определи повишаването на стойността на леята като "вот на доверие от страна на чуждестранните инвеститори" и обърна внимание, че капиталовите потоци са насочени по-скоро към страната, отколкото навън от нея. Референтният курс, обявен вчера от Националната банка на Румъния /НБР/ на ниво 4,0881 леи за евро, е най-ниският за последните 12 месеца, отбелязва Медиафакс.
Представителят на МВФ каза също, че НБР ще вземе мерки, за да намали отново инфлацията, след като цените се увеличиха повече от очакваното през първите два месеца на годината под влияние на международните цени на хранителните продукти, петрола и енергията.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg