EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния излиза от кризата през 2011 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния излиза от кризата през 2011 г.

mail11:30 | 10.09.2010прегледи 1334 коментарикоментари 0


След като преди ден румънският президент Траян Бъсеску каза, че най-тежкото на кризата е отминало, вчера той обяви, че Румъния ще излезе от кризата през 2011 година, пише днес вестник "Гъндул".
Бъсеску обясни още, че Румъния има нужда от ново споразумение с Международния валутен фонд не заради парите, а "заради доверието".
По негово мнение най-изгодно за Румъния би било да заеме  пари през 2011 година от Европейския съюз заради по-ниските лихви.
Под заглавие "Децата на Румъния в кризата: сами вкъщи и бедни" вестник "Евениментул зилей" пише днес, че присъединяването към Европейския съюз на Румъния не е помогнало твърде много на децата: над 60 на сто от румънските деца живеят под прага на бедността, а в последните 20 години броят на нуждаещите се деца се е утроил, пише изданието, като се позовава на представени вчера статистически данни.
Медийният бос Сорин Овидиу Вънту, който вчера бе задържан заради съмнение, че е сътрудничил на мъж, осъден за рухването на инвестиционна схема, ще остане в предварителния арест в идните 29 дни, съобщава днес вестник "Адевърул". Според
прокурорите Вънту е помогнал на Николае Попа да напусне нелегално страната преди да получи присъда от 15 години затвор заради инвестиционна пирамида, като освен това го е подпомагал финансово в чужбина.
Вестник "Евениментул зилей" пише по темата, че медийната империя на Вънту, която в своя апогей включваше две телевизии, три радиостанции и над десет печатни издания, пада като плочките  на домино. Печатното издание на притежавания от Вънту
вестник "Котидианул" спря да излиза, а електронната му версия беше продадена, също както лайф стайл списанията му.  "Бизнес стандард" се появява само онлайн, а телевизионните канали "Реалитатя" и "Мъни ченъл"  "се клатят" от финансова гледна
точка, тъй като сметките им са блокирани от Националната агенция за данъчно администриране.

Годишното ниво на инфлация за периода август 2009 г. - август 2010 година в Румъния скочи до 7,58 на сто, което е най-високо равнище в последните две години, съобщава днес агенция Медиафакс, като се позовава на данни на Националния статистически институт.
За периода юли 2010-август 2010 цените на стоките са нараснали средно само с 0,23 на сто, като най-голямо е било повишението им при хранителните продукти и услугите.
Националната банка на Румъния ревизира прогнозата си за равнището на инфлация за 2011 година от 2,8 на 3,1 на сто, след като преди това промени прогнозата си за инфлацията тази година от 3,7 на 7,8 на сто заради повишаването на данък добавена
стойност от 19 на 24 процента в края на месец юни.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg