EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния излезе от зоната на риска

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния излезе от зоната на риска

mail11:50 | 07.02.2011прегледи 855 коментарикоментари 0


"Румъния излезе от зоната на риск за икономиката" - тези думи на румънския президент Траян Бъсеску цитират повечето вестници днес по повод приключването на двегодишното споразумение с Европейския съюз, Международния валутен фонд и Световната банка на стойност 20 милиарда евро.
Румъния бе една от първите европейски страни, които през 2009 г. ползваха спешна финансова помощ от Международния валутен фонд и Европейския съюз за преодоляване на последствията от световната икономическа криза. Вчера президентът Бъсеску обяви, че страната е приключила успешно споразумението, със стабилизирана икономика, и ще сключи ново споразумение от предпазен тип за срок от две години.
Следва етап на консолидиране и планиране на бъдещия икономически растеж, обяви на пресконференция вчера румънският президент.
Траян Бъсеску съобщи, че Румъния няма да ползва последния транш от един милиард евро от МВФ по сегашното споразумение, защото резервите на Националната банка са достатъчни.
Румъния ще подпише през март с МВФ ново споразумение от предпазен тип, съобщи на пресконференцията румънският президент.
Той каза, че Фондът и ЕС ще държат на разположение на Румъния пет милиарда евро - 3,6 млрд. евро от МВФ и 1,4 млрд. евро от ЕС.
Като приоритетни сфери, на които правителството трябва да обърне внимание в следващия период, президентът посочи транспорта, където железопътните компании трябва да бъдат преструктурирани, енергийния сектор, сектора на високите технологии и усвояването на средствата от ЕС, отбелязва в. "Адевърул".
Бъсеску оцени, че по-доброто усвояване на средствата от ЕС ще позволи на страната да увеличи растежа с още един до два процента.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg