EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния и Турция енергийно близки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния и Турция енергийно близки

mail14:40 | 09.02.2011прегледи 468 коментарикоментари 0


Румъния остава твърдо ангажирана в проекта за газопровод "Набуко", който е ключов елемент на Южния газов коридор на ЕС, заяви днес румънският външен министър Теодор Баконски на среща с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, предаде Аджерпрес. Баконски и Йълдъз са обсъдили развитието на проекта "Набуко", който е приоритетен за двете страни и представлява важен принос в обезпечаването на енергийната сигурност в региона, се посочва в съобщение за медиите на румънското външно министерство.
Проектът "Набуко" се разработва от от Българския енергиен холдинг (БЕХ), турската държавна компания BOTAS, унгарската MOL, австрийската OMV, германската RWE и румънската Transgaz. Газопроводът ще транспортира газ от Каспийско море и Близкия изток през Турция до Австрия. Целта е "Набуко" да заобиколи Русия, която през 2009 година спря доставките на газ заради спор с Украйна за цената и транзитната такса.
Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз обсъди подробно с румънския министър на икономиката Йон Аритон възможностите за сътрудничество в енергийния сектор и проекта за високоволтов кабел между Турция и Румъния през Черно море, съобщава турското електронно издание "Уърлд булитин". След срещата Йълдъз благодари на Румъния за подкрепата за присъединяването на Турция към ЕС и посочи, че Турция и Румъния са големи търговски партньори. "Искаме да развиваме пазарите в региона. Търсим солидно сътрудничество в различни сфери", посочи Йълдъз, цитиран от "Уърлд булитин". По думите му Турция и Румъния ще създадат работна група, за да може двете страни да се отворят към трети пазари.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163