EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Румъния вдига ДДС от 19 на 24%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния вдига ДДС от 19 на 24%

mail18:30 | 26.06.2010прегледи 589 коментарикоментари 0


Румънското правителство повишава ДДС от 19 на 24%, а плоският данък остава непроменен в рамките на 16%, съобщава Аджерпрес. /Средната стойност на ДДС за европейските страни е 20 процента, по данни на компанията KPMG./
Освен това кабинетът на премиера Емил Бок обсъжда нов вариант на мерките за намаляване на бюджетните разходи, след като вчера Конституционният съд отхвърли разпоредбите, предвиждащи намаляване с 15% на пенсиите и преизчислението на специалните пенсии на магистратите.
Мярката влиза в сила от 1 юли, уточни премиерът. Емил Бок заяви, че правителството ще продължи процеса на преструктуриране на бюджетния апарат въз основа на закона за намаляване на заплатите с 25% в този сектор.
"С това решихме част от проблема, но по-тежката задача на правителството остава. То трябва да завърши процеса на преструктуриране на бюджетния апарат, да продължи мерките за борба с данъчните измами, да даде приоритет на инвестициите, да подкрепи икономическата дейност и да ускори усвояването на еврофонодовете", каза Бок.Той заяви, че се надява следващата седмица
парламентът да приеме законите за бюджетните икономии с внесените изменения и че целта на правителството е в сряда бордът на МВФ да одобри следващия транш от заема за Румъния. Късно снощи МВФ обяви, че отлага решението си за деблокиране на петия транш от помощта в размер на 900 милиона евро за Румъния, докато правителство не приеме нови мерки за бюджетни икономии.
От своя страна финансовият министър Себастиан Владеску изрази разочарование от мярката.
"Не мога да скрия дълбоко си разочарование, че днес повишаваме ДДС. Тази мярка я вземаме, защото е важно да осигурим финансов капацитет. Не е мярка, която смятам, че е добра за Румъния", заяви Владеску.
Мерките за бюджетни икономии са нужни, за да бъде сведен бюджетният дефицит до 6,8 процента от брутния вътрешен продукт тази година, което е условие за получаване на нов транш от заема от Международния валутен фонд.
Владеску отбеляза, че увеличението на ДДС с пет процентни пункта ще донесе допълнителни приходи в бюджета от 3,5-4 милиарда леи (еврото се разменя за 4,28 леи) до края на годината. Той посочи, че това ще наложи да бъдат ревизирани прогнозата за брутния вътрешен продукт и за инфлацията за 2010 г.
От своя страна лидерът на опозиционната Социалдемократическа партия Виктор Понта заяви, че решението на правителството представлява "апокалиптичен сценарий", в който икономиката ще бъде напълно унищожена.
"Частната икономика ще бъде поставена на колене, ще бъде напълно унищожена, корупцията и укриването на данъци ще се увеличат в пъти", каза Понта.
"Имайте предвид, че от следващия месец държавните служители - тези, които трябва да контролират, ще имат с 25 процента по-ниски заплати. Това означава, че корупцията вероятно ще бъде 50 пъти по-голяма, а частните фирми, които са оцелели досега, ще трябва да затворят врати, тоест ще се увеличи безработицата", предупреди лидерът на социалдемократите.

 


Тагове: ДДС, скок, Румъния
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg