EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Румъния в аварийната лента

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Румъния в аварийната лента

mail11:35 | 15.11.2018прегледи 635 коментарикоментари 0


Влад Епуреску, Адевърул

Управлението Социалдемократическа партия (СДП) - Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) - Демократичен съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) издърпа Румъния от европейското трасе, свали предпазния й колан и я блокира в аварийната лента на ЕС. В същото време България прави все по-уверени стъпки към твърдото ядро на ЕС и постига победи на важни етапи.

Нашата страна рискува да се изолира и да се откъсне по брутален начин от Западна Европа точно преди да поеме председателството на Съвета на ЕС. Единствената добра новина, ако можем да кажем така, е, че още не сме попаднали в една лодка с Полша и Унгария.

Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), най-острият досега, събра всички алармени сигнали, дадени през последните две години от Европейската комисия, Венецианската комисия, Европейския парламент и Групата държави срещу корупцията (ГРЕКО).

Заключението е много просто: ЕС иска от правителството и парламента на Румъния да спрат всички законодателни ходове, които засягат независимостта на съдебната система, върховенството на закона и правовата държава.

Вторник, 13 ноември, ще остане в историята на Румъния като деня, в който нашата страна се отдалечи от Европа. Преди две години Румъния все още можеше да се гордее с факта, че усилията в областта на правосъдието показваха страна, която се стреми към модернизация. Хвалехме се, че сме остров на стабилност в Източна Европа и сочехме с пръст към нелибералните демокрации, които се очертаваха в Централна и Източна Европа. От почти всички доклади по МСП излизаше, че сме по-решителни от България в борбата срещу корупцията, а Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) представляваше модел за подражание.

Докладът по МСП от вторник показва обаче, че докато ние сме започнали да рушим това, което едва бяха започнали да строим, България е изпълнила 3 от 6-те препоръки, формулирани от ЕС чрез МСП.

Защо си заслужава да се подчертае това? България често беше мъмрена и сочена с пръст, че не успява да се справи с организираната престъпност. Но този път от много по-мекия тон, използван в доклада за България, можем да разберем единствено, че измененията, внесени от коалицията СДП-АЛДЕ-ДСУР в правосъдните закони през последните две години, са вредни и разяждат правовата държава по-зле и от организираната престъпност!

БЪЛГАРИЯ ИЗВЛЕЧЕ МАКСИМАЛНИ ПОЛЗИ ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА СЪВЕТА НА ЕС

От перспективата на поемането на председателството на ЕС положителният вот в Европейския парламент за резолюцията по адрес на Румъния за неспазване на правовата държава е катастрофален. Управлението СДП-АЛДЕ-ДСУР на практика беше изолирано в ЕС, макар да не се поставя въпросът за активиране на член 7.

България от своя страна имаше председателство с много добри резултати начело на ЕС. Освен подкрепянето на амбициозни цели като интегрирането в ЕС на Западните Балкани, съседите на юг от Дунава се доближиха много и до момента на присъединяване към Шенген. А пък при нас министърът, отговарящ за подготовката и техническата координация по време на председателството на Съвета на ЕС, подаде оставка след конфликти в партията, а присъединяването към Шенген в момента изглежда като утопия!

Това лято България съобщи, че изпълнява формалните критерии за приемане на еврото и ще трябва да се присъедини към банковия съюз, за да може после да кандидатства за "чакалнята" на еврозоната, позната под името ЕРМ II.

Румъния обаче няма да изпълни до края на тази година нито един от петте критерия за икономическа конвергенция: бюджетен дефицит под прага от 3 процента от БВП, държавен дълг до 60 процента от БВП, инфлация с до 1,5 процентни пункта по-голяма от трите страни с най-добри резултати в ЕС (Германия, Франция и Великобритания), стабилност на лихвите в дългосрочен и план и стабилност на обменния курс.

Нашата страна е в най-деликатния момент от присъединяването си към ЕС: между гражданското общество и управлението има дълбока пропаст, между първите три власти на държавата също съществува разкол, икономическите перспективи са несигурни, а поемането на председателството на Съвета на ЕС изглежда като усилие, с което трудно ще се справим.

Следващата година се навършват 30 години от падането на Желязната завеса. Ще бъде още една символична година за Румъния и за Източна Европа. Това ще бъде моментът, когато ще анализираме трасето на нашите страни от комунизма към демокрацията. Няма ли да бъде възмутително да оставим едно безотговорно правителство да потъпче всички жертви, които са направили румънците в целия този период?

превод: БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3888