EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рублата и турската лира днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рублата и турската лира днес

mail11:08 | 30.01.2014прегледи 1129 коментарикоментари 0


Стойността на двувалутната кошница, съставена от €0,45 евро и $0,55, на Московската борса днес към 12:25 часа московско време (10:25 часа българско време) се увеличи с 20 копейки в сравнение със закриването на 29 януари и достигна 41,14 рубли, което е исторически максимум, предаде ИТАР-ТАСС. Руската централна банка разполага с ресурси, за да спре спада на курса на рублата, ако процесът на понижение излезе "извън разумните предели", увери вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Курсът на турската лира днес леко се понижи спрямо долара и еврото, засегната от потвърждението за затягане на паричната политика на САЩ въпреки силното повишение на лихвите на турската централна банка, предаде AFP. Към 8 часа по Гринуич (10 часа българско време) турската лира се разменяше при курс 2,2681 лири за долара и 3,0907 лири за евро. Това е лек спад спрямо стойностите, при които турската национална валута се търгуваше преди Управлението за федерален резерв (УФР) да обяви резултатите от приключилото вчера заседание по паричната политика. УФР обяви късно снощи ново свиване, макар и скромно, на програмата си в подкрепа на американската политика. Решение, което би могло да предизвика ново изтичане на капитали от страните с нововъзникващи пазарни икономики като Турция. Турската централна банка оказа кратка подкрепа на лирата, която от седмици е в състояние на свободно падане, като повиши силно водещите си лихви. Стъпката бе предприета въпреки възраженията на правителството, което се опасява, че това ще засегне растежа и ще увеличи допълнително вече и без това големите дефицити на страната.
Турция не обмисля каквито и да било мерки за капиталов контрол в сегашния момент, когато полага усилия да защити лирата, посочи високопоставен правителствен служител днес, след като премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви вчера, че "нестандартен" икономически пакет може да бъде оповестен скоро, предаде Ройтерс.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046