EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рубини:Гърция в управляем фалит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рубини:Гърция в управляем фалит

mail16:46 | 29.06.2010прегледи 981 коментарикоментари 0


Гърция трябва да извърши "регулирано преструктуриране" на държавните си задължения, за да избегне "хаотично развитие" на събитията. Това съветва един от водещите западни икономисти, професорът от Нюйоркския университет Нуриел Рубини. Лондонският вестник Financial Times публикува днес негов анализ, посветен на сценариите за бъдещото развитие на сегашната гръцка финансова криза, предаде ИТАР-ТАСС.
Според Рубини мерките, които приеха Европейският съюз и Международният валутен фонд през май, включително програмата за стабилизиране на финансовата система на Гърция на стойност 110 милиарда евро, "само отлагат неизбежния дефолт" на Атина по
държавните облигации. Освен това те "увеличават шансовете да настане хаос" в тази страна от еврозоната.
Рубини не изключва вероятността програмата за помощи, която е обвързана с големи съкращения в държавните разходи на Гърция, да доведе до "задълбочаването на икономическите проблеми на страната и да предизвика тежък и продължителен спад".
При тези условия, според Рубини, най-добрият изход е "управляем дефолт" на Гърция с последващо преструктуриране на държавните задължения. При това преструктуриране на дълга Атина трябва да вземе за пример аналогичната операция, извършена в Украйна през 1999 година, допълва Рубини.

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg