EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

РСО "Централна Стара планина" част от евро консорциум

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

РСО "Централна Стара планина" част от евро консорциум

mail14:11 | 05.02.2024прегледи 413 коментарикоментари 0


Регионалното сдружение на общини (РСО) "Централна Стара планина" е единственият български участник в европейски консорциум, ангажиран с изпълнението на HuMUS – проект, който създава, повишава и споделя знание, свързано със здравето на почвата, съобщават от сдружението. 

Акронимът на проекта съвпада с наименованието на жизненоважна част от здравата почва – хумус. Относно неговото образуване съществуват разногласията между учените, но дефиницията на д-р Кристин Джоунс е ясна. Според създателката на Amazing Carbon хумусът е органо-минерален комплекс, който се състои от 60 процента въглерод, 6-8 процента азот, плюс фосфор и сяра. Това е форма на почвен въглерод, който остава стабилен с години, ако не и векове, защото не се разгражда лесно от живота в почвата. Хумусът не може да бъде извлечен от почвата, той е част от нея. 

РСО "Централна Стара планина" и партньорите по проект HuMUS ("Здрави общински почви“) са се посветили на това да дадат възможност на местни инициативи, земеделски производители, общини, областни администрации, държавни университети и обществени организации да подобрят здравето на почвата чрез изграждане на почвена покривка, увеличаване на въглеродната абсорбция, възстановяване на биоразнообразието и образуване на хумус. 

Затова подкрепят пилотни проекти с по 30 000 евро. Можете да подадете своето проектно предложение тук. Поканата за представяне на предложения изтича на 29 февруари в 18:00 часа.

БТА припомня, че споразумение за сътрудничество между Българската телеграфна агенция (БТА) и РСО "Централна Стара планина" подписаха генералният директор на БТА Кирил Вълчев и председателят на Управителния съвет на сдружението Таня Христова.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158