EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Роуминг наполовина от неделя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Роуминг наполовина от неделя

mail11:15 | 26.06.2012прегледи 907 коментарикоментари 0


От неделя цените на роуминга в Европа намаляват наполовина. Това съобщи Райън Хийт, говорител на еврокомисаря по цифровизацията Нели Крус. Той уточни, че намалението важи за тарифите за интернет данни, както и за гласовите обаждания и кратките текстови съобщения. Говорителят добави, че в някои случаи намаленията в цените ще бъдат дори по-големи и ще доближат стойностите, заплащани за услугите на местен оператор. Според ЕК с въвеждането на намаленията едно европейско семейство ще може да спестява до 200 евро от разходите си при почивка в чужбина, а за деловите хора, които често пътуват зад граница, месечната икономия се оценява на около 1000 евро. През идната година се очаква гражданите на ЕС да спестят 15 млрд. евро, ако се имат предвид цените на роуминга през 2007 година.
Нови тавани за цените на роуминга
В резултат на настояването на депутатите, цената на услугите, свързани с пренос на данни, ще бъде ограничена до 70 евроцента на мегабайт от 1 юли 2012 година. Тя поетапно ще намалее до 45 цента през 2013 г. и до 20 евроцента към 1 юли 2014 г.

Според новите ограничения на цените на разговорите едноминутно обаждане ще струва 29 евроцента от 1 юли 2012 г. и 19 евроцента от 1 юли 2014 година. За сравнение, в момента цената му е 35 евроцента. Текстовите съобщения също ще поевтинеят, като сегашната цена от 11 евроцента ще падне на 9 евроцента от 1 юли тази година и на 6 евроцента от 1 юли 2014 година.
Предотвратяване на „шокиращи сметки“
Предупрежденията, които се изпращат в рамките на ЕС с цел предотвратяване на „шокиращи сметки“ ще бъдат изпращани и на хората, които пътуват извън Съюза. Считано от 1 юли 2012 г., хората ще получават предупредително съобщение, когато сметките им надвишат 50 евро в рамките на един месец (без ДДС), в случаите, когато чуждестранната мрежа позволява това.
Насърчаване на конкуренцията при роуминг услугите
От 1 юли 2012 г., виртуални мобилни оператори на мрежи (MVNO), т.е. тези, които нямат свои собствени мрежи, ще имат право на достъп до мрежата на друг оператор, по цени на едро, с цел предоставяне на роуминг услуги. Това ще насърчи все повече оператори да се конкурират на пазара на роуминг услуги.
По думите на говорителя Райън Хийт, не се очаква печалбите на мобилните компании да намалеят, тъй като все повече хора ще си позволяват да ползват мобилни устройства в чужбина, а наблюденията определят ползването на мобилен интернет като най-доходоносната услуга в сектора в момента. Комисията препоръчва на абонатите добре да огледат договорите, които им се предлагат, тъй като от една страна абонамент от около 3 евро на ден за неограничен достъп до услугата за пренос на данни зад граница не изглежда скъп, но същевременно е излишен разход, ако услугата не се ползва пълноценно. Затова, според ЕК, необвързването със специален тарифен план за данни в чужбина е по-изгодно за хората, които инцидентно пътуват зад граница.

 


Тагове: ЕС, роуминг, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg