EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Россельхозбанк с достъп до SWIFT?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Россельхозбанк с достъп до SWIFT?

mail16:40 | 04.07.2023прегледи 569 коментарикоментари 0


Европейският съюз обмисля предложение Руската селскостопанска банка (Россельхозбанк) да създаде дъщерно дружество, което да се свърже отново с глобалната финансова система пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс. В момента банката е под всеобхватни санкции на Запада, като обсъжданията имат за цел да бъде запазена сделката за зърно, която позволява на Украйна да изнася храни на световните пазари, пише вестникът.

Стъпката идва, след като миналата седмица Русия заяви, че не вижда причина да удължи срока на сделката след 17 юли, тъй като Западът е действал по "възмутителен" начин по отношение на споразумението, но Москва увери бедните страни, че руският износ на зърно ще продължи.

Планът на руските власти, предложен чрез преговори с посредничеството на ООН, би позволил на новото банковото звено да обработва плащания, свързани с износа на зърно, пише вестникът, цитирайки източници, запознати с въпроса.

На новото дъщерно дружество ще бъде разрешено да използва глобалната система за финансови съобщения SWIFT, която беше затворена за най-големите руски банки след нахлуването в Украйна миналата година.

Русия и Украйна са основни играчи на пазарите на зърно и маслодайни семена, вариращи от пшеница и ечемик до рапично и слънчогледово масло. Русия е доминираща и на пазара на торове.

Освен възстановяването на достъпа до SWIFT, Москва се стреми и към възобновяване на доставките на селскостопанска техника и части, както и към премахване на ограниченията върху застраховането и презастраховането.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg