EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Росатом представи иновативни медицински продукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом представи иновативни медицински продукти

mail17:40 | 21.02.2024прегледи 806 коментарикоментари 0


На Форума за бъдещи технологии в Москва „Росатом“ представи постиженията на атомната индустрия в областта на медицината: оборудване, което позволява изграждането на нови съдове, биоимпланти, нови възможности в радиофармацевтиката и квантовите изчисления.

На щанда на корпорацията бяха показани адитивни технологии, изключително ефективни в ситуации, при които лечението на пациента е невъзможно без използването на изкуствен и биологичен материал.

Представен бе макет на магнитоакустичен биопринтер, използван за „отглеждане“ на тръбна тъкан, както и биореактор, в който съдът „се учи“ да работи правилно. Това устройство позволява да се реши проблемът с отглеждането на функционални кръвоносни съдове с малък диаметър от биологичен материал на пациента. Кръвоносният съд, отгледан от собствените клетки на пациента, няма да се отхвърля от тялото, а ще се развива и расте. Това е особено важно в педиатричната трансплантация.

„Днес предприятията на „Росатом“ създават разработки в интерес на здравеопазването. Всички изследвания, с които се занимаваме в тази област, са насочени към значително разширяване на възможностите на лекарите да помагат на пациентите.

Например в областта на адитивните технологии вече създаваме импланти от изкуствени биоподобни материали и започваме да отглеждаме човешки органи от собствените клетки на пациента.

В областта на нуклеарната медицина разработваме иновативни радиофармацевтични препарати и в близко бъдеще ще стартираме производството на цялата гама радиофармацевтични препарати, които се използват в световната медицинска практика. За целта в Обнинск, Калужка област, изграждаме най-големия завод в Европа за производство на радиофармацевтична продукция.

Ние вече работим над практическото приложение на квантовите изчисления в медицината на бъдещето, и по-конкретно за откриването на заболявания на най-ранен етап“, заяви  генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

Към днешна дата учените от „Росатом“ са отгледали еквивалент на кръвоносен съд с дължина 2 см, а до края на годината планират да получат еквиваленти с дължина до 10 см. Опитът в създаването на отделни съдове ще позволи да се премине към следващата стъпка - сложни разклонени системи, т.е. отглеждането на цели органи, като например щитовидна жлеза, бъбрек, черен дроб и други.

Сред останалите уникални разработки са импланти с биоподобен строеж със специално покритие, еквивалентно на костната тъкан, което увеличава съвместимостта с тъканите на пациента. Използването на дигитални технологии намалява времето за получаване на готов имплант от 60 дни на 7 дни и позволява на пациентите да се възстановяват 2-3 пъти по-бързо.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158