EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Росатом изнася повече изотопи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом изнася повече изотопи

mail17:45 | 26.01.2024прегледи 640 коментарикоментари 0


За 2023 г. предприятието „В/О „Изотоп“ (част от „Росатом“) е увеличило годишния износ на изотопна продукция с 15%. Ръстът на експорта е благодарение на договори с клиенти в Европа, Азия, Близкия изток и Съюза на независимите държави.  Споразуменията с предприятия в Китай са позволили приходите там да се увеличат един път и половина, а в Индия -  три пъти.

Заедно с това се разширява и географията на доставките. След многогодишно прекъсване бе доставена партида руски източници на основата на кобалт-60 в центрове за облъчване в Близкия изток. Развива се и сътрудничеството със страните от Латинска Америка. През 2023 г. бе сключен петгодишен договор с Бразилия за доставка на продукция с медицинско предназначение. От януари 2024 г. клиниките в Куба започнаха да получават първите доставки на молибден-99 – диагностичен изотоп, който се използва за откриване на сърдечносъдови и онкологични заболявания и йод-131, който се използва за диагностика и терапия на заболявания на щитовидната жлеза.

„Развитието на сътрудничеството с нови партньори и новите доставки на жизненоважни изотопи ще увеличат достъпността до специализирана медицинска помощ и ще помогнат да се спаси животът на стотици хиляди хора“, заяви генералният директор на „В/О „Изотоп“ Максим Кушнарьов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg