EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Росатом, GE и Framatome SAS подписаха за АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Росатом, GE и Framatome SAS подписаха за АЕЦ "Белене"

mail10:28 | 18.06.2020прегледи 2571 коментарикоментари 0


Руската държавна корпорация „Росатом“ постигна споразумение за сътрудничество с Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“ в България, съобщава от руската компания на своя сайт. 

Меморандумите бяха подписани от Кирил Комаров, първи заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на „Росатом“, Фредерик Лельовр, старши изпълнителен вицепрезидент по регионалните продажби на Framatome SAS и Микаел Керуле, президент на General Electric Steam Power.

В съответствие със споразуменията, компаниите ще обединят усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“. В рамките на постигнатите споразумения, при условие че руската държавна корпорация „Росатом“ бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS - за партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала.

„Подписаните меморандуми свидетелстват за постоянно високото ниво на доверие между нашите компании. Уверени сме, че международното сътрудничество на лидерите в атомната индустрия ще помогне за създаване на оптимални финансови и технически условия за реализирането на проекта АЕЦ „Белене“, каза Кирил Комаров.

По-рано „Росатом“, Framatome SAS и General Electric влязоха в краткия списък от пет кандидата за осъществяването на проекта АЕЦ „Белене“, заедно с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation - CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation - KHNP).

„Росатом“ вече успешно си сътрудничи с Framatome SAS и General Electric по международни проекти като АЕЦ „Пакш“-2 в Унгария и АЕЦ „Ханхикиви“-1 във Финландия. С компанията General Electric сътрудничеството се осъществява в рамките на проектите АЕЦ „Аккую“ в Турция и АЕЦ „Дабаа“ в Египет, в които съвместно предприятие на GE и „Росатом“ е доставчик на оборудването за турбинния остров.

Три от компаниите от кратката листа  за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за "АЕЦ "Белене" - "Росатом", "Дженерал електрик" и "Фраматом", ни информираха, че обединяват усилията си. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред парламентарната зала. Според нея това е нов, съществен елемент, който тя смята, че трябва да бъде докладван на българския парламент.

 Обединяването на усилието на тези три световни лидера в ядрената енергетика показва, че процедурата ще бъде изключително оспорвана, смята министърката. Това че стигнахме дотук показва няколко неща. Първо, че обединяването тези три световни лидера в ядрената енергетика показва, че те вярват в този проект и възможността за реализацията му става все по-осезаема.

Фактът на обединението показва и нещо друго, че те вярват в България, вярват на българското правителство, в българския парламент. И тук основна роля да се стигне до това обединение има българският премиер, който със своите усилия, със своята репутация, която има в международната общност вдъхна доверие и на практика направи възможно това, да обединят усилията си в процедурата за изграждане на АЕЦ "Белене", каза още Петкова.

Тя припомни, че в кратката листа за "Белене" бяха класирани 5 компании,  3 се обединяват в консорциум, който ще участва в процедурата и занапред тя ще върви в този ход. Министър Петкова заяви, че  това е добра новина за България, за всички нас, "показва доверие в българското правителство, в българския премиер, без чиято подкрепа, без неговото честно, обективно и партньорско отношение не бихме могли да се похвалим с такъв резултат."

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg