EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ромпой: Основите на еврото са здрави и в безопасност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ромпой: Основите на еврото са здрави и в безопасност

mail09:41 | 19.05.2010прегледи 630 коментарикоментари 0


Европейският съюз защити изпадналото в тежка ситуация евро на срещата на върха с представители на Централна Америка и карибските държави в Мадрид и увери, че резкият спад на стойността на общата европейска валута през последните седмици няма да навреди на привлекателността на латиноамериканския пазар за Европа, предаде Асошиейтед прес.
След срещата, в която участваха над 30 държавни и правителствени ръководители от двете страни на Атлантическия океан, президентът на ЕС Херман Ван Ромпой заяви, че приемането на еврото преди 11 години е донесло стабилност на цените и стабилен баланс в разплащанията. Той изтъкна, че общият бюджетен дефицит на Европейския съюз е много по-малък от този на други големи световни икономики.
"Основите на еврото са здрави и в безопасност, независимо от обменния курс в един или друг ден", увери той.
Аржентинският президент г-жа Кристина Фернандес де Кирхнер заяви от името на латиноамериканските държави, че Латинска Америка не се притеснява, че ще загуби предимството си в конкуренцията с Европа и увери, че износът на латиноамерикански стоки е добър. Спадът на еврото предизвика поевтиняване на европейските стоки, отбелязва АП.
 Фернандес де Кирхнер и другите латиноамерикански лидери призоваха за нова форма на управление на финансите в многополюсния свят, а европейските представители подчертаха необходимостта от реформа в глобалната финансова система.
"Светът се промени и се промени силно", заяви аржентинският президент и добави, че финансовите проблеми на съвременния свят трябва да се решават с многополюсен подход, както и че институции като Международния валутен фонд и Световната банка са остарели. "Трябват ни нови инструменти за глобално управление" на финансите, заяви тя.
"Институциите на миналото" не успяха да се справят със съвременните проблеми, отбеляза чилийският президент Себастиан Пинера. Той определи резултатите от срещата като недостатъчни и коментира, че в глобален контекст проблемите се развиват по-бързо от решенията им.
В съвместна декларация Латинска Америка и ЕС се споразумяха да работят за "нова финансова архитектура", за да се предотвратят ситуации като сегашната икономическа криза. Те заклеймиха протекционизма, обещаха да предоставят по-голямо влияние на развиващите се страни и нововъзникналите пазарни икономики в световните финансови дела, и се споразумяха да подпомагат технологиите и иновациите, подпомагащи интеграцията на отделните слоеве на обществото и устойчивото развитие.
Двата региона също така обещаха да преследват особено тежките престъпления срещу международното право като престъпленията срещу човечността.                 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165