EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Роботите от Болница Норд във Виена + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Роботите от Болница Норд във Виена + видео

mail08:25 | 19.10.2019прегледи 4774 коментарикоментари 0


Виена, Кармелита Денева, Ива Стойкова, спец. пратеници на EconomyNews.bg

В началото на септември най-новата общинска болница на Виена Krankenhause Nord започна да приема пациенти.Тя е разположена в квартал Флоридсдорф, северно от р. Дунав. Издигната е на терен, на който е била разположена бившата основна работилница на Австрийските железници  - ÖBB. 120 000 кв.м. индустриална площ  е превърната в  здравна зона.

Самата болница има три основни болнични сгради, в които на едно място са събрани всички нужни за един пациент медицински дейности – от амбулатории, приемни отделения, лаборатории до места, където пациентите, които са в отделенията, могат да правят разходки из зелени площи.  

Малко история

През 2007 година  община Виена взема решение за изграждане на този болничен комплекс, за чието проектиране и строителство е обявена  поръчка във формат публично-частно партньорство.

През 2012 година започва истинското строителство.

През 2018 година болнацита е изградена.

През 2019 година – септември започва прием и на пациенти.

Общият бюджет на проекта възлиза на 1.3 млрд.евро.

Болницата разполага с 785 легла,  има бъдещ капацитет за 46 000 болнични приеми, 250 000 амбулаторни  пациенти  и около 16 000 хирургични интервенции. По този начин болницата се оформя като най-голямата  болнична общинска структура на града, като към момента тя е погълнала на практика отделенията на  няколко малки общински болници.

„Болницата трябва да се строи и оборудва така, че и след 20 години тя да бъде модерна и да отговаря на лечение, в чието център основно е пациентът, такива бяха задачите, които поставиха пред екипа ни от Община Виена.” Това каза за EconomyNews.bg Петер Плундрак , ръководител проекти на Krankenhause Nord, който бе нашият гид из цялата  болница.

Трудно може да се разкаже всичко за такъв голям център, но най-любопитното и най-модерното бе болничната лаборатория, където по специални тръби се спускат флакончета с току-що взета за изследва кръв от пациент.

В прозрачни тръби сензорите разчитат името на пациента и какви кръвни данни са нужни, след като всичко това стане, резултатите се появяват дистанционно пред лекуващия лекар.

В лаборатория има лаборанти, защото без тяхното съдействие не могат да се направят нужните манипулации, но качеството на данните е на по-добро ниво отколкото в класическа болнична лаборатория.

Отделенията са добре оборудвани, в стаите са по не повече от двама болни, те имат пред очите си телевизор, интернет и други.

Най-космическо обаче е усещането в мазето, където са разположени множество малки плоски роботи, чията задача е да превозват различни, нужни за текущата работа доставки – храна, медикаменти, постелъчно бельо, отпадъци и т.н. Роботите се движет с 8 км в час.

Всичко става без участие на човек, само оператор следи дистанционно работата и маршрута на роботите, които могат да се видят на прикаченото видео.

Според Асоциацията на болниците новата болница съчетава най-новите разработки в медицината, технологиите и архитектурата. В центъра на всички съображения - и следователно на цялостното планиране - е човекът. Това доведе до редица нови организационни концепции с оптимални функционални последователности и къси разстояния.

 

 

снимки и видео: EconomyNews.bg


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1860