EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Роботи поемат 20 млн. работни места

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Роботи поемат 20 млн. работни места

mail07:55 | 29.06.2019прегледи 795 коментарикоментари 0


До 20 млн. работни места в сферата на производството в целия свят може да бъдат заменени от роботи към 2030 г., сочи но анализ на компанията „Оксфорд Економикс“, предаде Би Би Си. Хората, изместени от тези работи, вероятно ще осъзнаят, че сходни роли в сектора на услугите, също са подложени на автоматизация. Засилената автоматизация обаче ще увеличи работните места и икономически ръст.

Фирмата призовава за действия, които да предотвратят засилване на неравното заплащане. Всеки нов робот в индустрията идва на мястото на 1,6 работни места, изчислява фирмата, като най-засегнати ще бъдат регионите с работници с най-малко умения.

Регионите, в които повечето хора са неквалифицирани и съответно имат по-слаби икономики и по-високи нива на безработица, са далеч по-уязвими от загуба на работни места за сметка на роботи, предупреждава „Оксфорд Економикс“.

Най-голямо въздействие ще имат роботите  в Китай, където армиите от работници могат да бъдат заменени с машини. Там, където работните места в сферата на услугите са застрашени, те са в индустрии като транспорт или строителство, а не в правото или в журналистика, т.е. при хора с по-ниска квалификация.

Предизвикателството за правителствата е как да насърчат иновациите, които роботите обещават, като същевременно се уверят, че те не предизвикват нови различия в обществото.
Работните места, които изискват повече състрадание, творчество или социална интелигентност, е по-вероятно да продължат да се извършват от хората " десетилетия напред".
Анализът призова политиците, бизнес лидерите, работниците и учителите да помислят как да развият уменията на работната сила, така че те да се адаптират към нарастващата автоматизация.
Около 1,7 милиона работни места в производство вече са загубени заради роботи от 2000 г. насам,  включително 400 000 в Европа, 260 000 в САЩ и 550 000 в Китай.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4144