EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Ритейл паркове изместват шопинг центрове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ритейл паркове изместват шопинг центрове

mail07:35 | 15.06.2019прегледи 680 коментарикоментари 0


Площта на ритейл парковете в Европа за последната година се е увеличила с 2.2% и е достигнала общо 50.1 млн. кв. м, показва проучване на глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield, чийто стратегически партньор за България е Forton. Според доклада European Retail Parks: What’s next през 2019 - 2020 г. се планира да бъдат завършени нови 1.4 млн. кв. м.

Големият брой нови откривания се дължи на по-бързото и лесно строителство, както и на нарастващия брой по-малки проекти с площ до 5000 кв. м.

„През последните години ритейл парковете в Европа се превръщат във все по-успешна алтернатива на търговските центрове, особено в по-малките населени места, където няма възможност за мащабни проекти. За да се съобразят с променящите се потребителски нагласи обаче, собствениците трябва да осигурят допълнителни стимули за клиентите. Това може да се постигне чрез разширяване на микса от наематели, включването на повече оператори на храни и напитки, както и на брандове за дрехи“, казва Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

По-ниските наеми и гъвкавото разпределение на площите са сред основните фактори, които привличат интереса на търговците към ритейл парковете. Сегментът следва различни тенденции в Западна и Източна Европа. Докато в Западна Европа пазарът постепенно достига зрялост, в Централна и Източна Европа, той все още е в начален стадий на развитие и показва потенциал за растеж.

Западна Европа

Ритейл парковете в Западна Европа остават концентрирани в големите градове, макар и някои търговци да разработват по-малки проекти с възможност за позициониране на алтернативни брандове и дейности.

Към началото на 2019 г. общата площ на тези проекти в развитите пазари е 44.4 млн. кв. м, като Германия, Великобритания и Франция заемат водещите позиции. През 2019-2020 г. се очаква да бъдат завършени 1.3 млн. кв. м нови площи, което обаче представлява спад с 21% спрямо обема през 2018-2019 г.

Централна и Източна Европа

В Централна и Източна Европа развитието е насочено към ритейл паркове в по-малките областни градове.

Тази тенденция е видима в България, където търговците търсят възможности за разширение и увеличаване на присъствието си извън столицата и големите градове. Това дава възможност за развитие на малки и средни като квадратура ритейл паркове в населени места с под 100 000 жители, като вече се работи по такъв тип търговски площи.  

Общо в Централна и Източна Европа през 2018 г.  са завършени 219 000 кв. м нови площи в ритейл паркове или със 17% повече в сравнение с предходната година. Най-големите пазари са Чехия, Румъния и Полша, които общо представляват 66% от цялото предлагане. В България, по данни на Cushman & Wakefield Forton, общото предлагане надхвърля 160 000 кв. м.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg