EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рискове при плащане с кредитна карта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рискове при плащане с кредитна карта

mail12:00 | 26.01.2012прегледи 1024 коментарикоментари 0


Кредитната карта все повече се налага като един от най-необходимите ни и верни спътници в ежедневието. Наред с връзката с ключове, мобилния телефон и портмонето, тя се превръща все повече в незаменим наш партньор и ни придружава както в бизнеса, така и в личния ни живот. Кредитната карта предоставя незаменимо удобство, когато извършваме плащания в интернет, пазаруваме в търговски обекти, правим резервации на билети, хотели, както и в редица други случаи...

През последните няколко години, пазарът на кредитни карти претърпя изключителен разцвет, който се отрази в повишаване разнообразието и функционалността на тези продукти. Различните бонус програми стимулират използването на кредитните карти и предоставят широка гама от привилегии на ползвателите им, стига разбира се, да съумяваме да ги използваме разумно и да погасяваме вноските си на време.

В опитите си да открият и предоставят най-подходящата карта на различните групи потребители, картоиздателите започнаха да предлагат все по-иновативни продукти и все още малко популярни продуктови решения. Палитрата започва от "стандартни", преминава през "златни" и достига до "платинени" кредитни карти, предлагащи различни нива на кредитни лимити и ексклузивност. Предлагат се и карти, спрямо различните бизнес нужди, предпочитания и статус.

Функционалността и привилегиите са важни фактори при избора ни на кредитна карта, но на първо място винаги остава сигурността. Ежедневно ставаме свидетели на измами с кредитни карти, от които никой не е защитен. Добрата новина, обаче, е че благодарение на технологиите, има начини, по които да се предпазим от попадането в подобна клопка, стига да сме запознати с няколко основни правила при ползването на кредитната ни карта, които ще разгледам в следващите редове.

Повечето хора използват кредитната си карта предимно като разплащателно средство (и по-рядко за теглене на пари в брой). Затова е важно, при извършване на плащане чрез ПОС терминал, дори и за секунда да не отклоняваме погледа си от картата, както и да следим дали изписаната сума на екрана на устройството отговаря на сумата, фигурираща върху разписката ни. Съхраняването на издадената бележка също е препоръчително, в случай на възникнала нужда от доказване на достоверността или оспорване на транзакцията ни.

Извършването на покупки "он-лайн" е добре позната тема, затова когато пазаруваме или плащаме в интернет, трябва да се убедим, че съответният сайт гарантира сигурността на плащанията ни, както и че даваме разрешението си да бъдем таксувани еднократно, при извършването на съответната покупка. Всеки коректен търговец би следвало да разполага и с подробно описание на общите условия на сайта си, които е добре да не пренебрегваме.

Темата за защита на личните ни данни е широко застъпена и многократно коментирана в медиите, но все още като че ли имаме склонност да я подценяваме и притиснати от обстоятелствата и времето, предоставяме лична информация в сайтове, чиято сигурност не сме проверили. Знайте, че никога няма да сгрешите, ако следвате едно простичко правило: "Под никакъв претекст и на никого не предоставяйте основна лична информация за вас, поискана ви по телефона или в сайта на търговец!" За такава се смята: ЕГН, номер на картата, ПИН код и пр.

Ако попаднете на задължително поле с искане за такава информация, най-правилното решение би било да се свържете с банката или небанковата институция, издател на вашата карта и да се посъветвате с нея, относно правилното действие, което да предприемете в конкретния случай, преди да сте извършили съответната покупка или плащане. Ако все пак у вас се появят съмнения, че сте станали обект на некоректно отношение от страна на търговец или с картата ви е била извършена злоупотреба, незабавно се свържете с вашия картоиздател и поискайте картата ви да бъде спряна.

В следствие на всичко, казано по-горе, изводът е, че най-добрият "щит" срещу измами остава нашата информираност, относно всяка една трансакция, която се извършва през кредитната ни карта. За наше улеснение, голяма част от картоиздателите предлагат услугата "смс известяване", чрез която информират потребителите си за всяко извършено плащане или изтегляне на сума от картата ни. Детайлото разглеждане на месечното ни извлечение също е важна част от стратегията на предпазливия потребител. Хубаво е да не го пренебрегваме.

Спазването на тези основни стъпки в значителна степен би намалило риска от излагането ни на опасност от злоупотреби. И разбира се, съвсем логично тук можем да поставим и въпроса, еднакво сигурни ли са всички кредитни карти и какво предлагат технологиите в това отношение?

Напоследък, все по-популярни и препоръчвани от картоиздателите стават картите, притежаващи чип и / или магнитна лента, които защитават картата ви от скимиране, което означава че напрактика е невъзможно данните ви да бъдат копирани от друго устройство. Ако вашата карта не притежава такава защита, добре е да се обърнете към картоиздателя си, за да го попитате дали предлага този тип технология и да подмените настоящата си карта с нова. Преиздаването обикновено, не отнема много време, но със сигурност би ви спестило бъдещи притеснения и потенциални проблеми.

Като още една допълнителна услуга, засилваща сигурността ни, някои банки предлагат и възможността да регистрираме 3-D парола. Паролата спомага за допълнително потвърждаване на личността на картодържателя и въвеждането й е задължително, когато търговецът е включен в програмата за сигурност на съответната банка.

Основните изводи, който можем да запазим от тази статия е, че преди всичко трябва да се отнесем сериозно към начина, по който използваме картата си при извършване на покупки, плащане в интернет или теглене на пари в брой. Спазването на тези правила до голяма степен гарантира сигурността на нашите плащания и ни предоставя възможност да се фокусираме върху различните преференции и бонус програми, които предлага избраната от нас карта.
Полина Янчева, анализатор потребителски финанси, www.moitepari.bg
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg