EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Римска крепост дава нов живот на Мездра

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Римска крепост дава нов живот на Мездра

mail17:00 | 27.08.2012прегледи 776 коментарикоментари 0


Най-добре запазената римска крепост у нас ще се превърне в туристическа атракция по пътя към Европа. 4 млн. лева са отпуснати от ЕС, за да започне реставрацията на крепостта Калето край Мездра. Обектът се намира на брега на река Искър, само на метри от международното шосе Е-79.
Модерна изложбена зала, наподобяваща „летяща чиния" е построена на крепостта Калето край Мездра. Тя е част от мащабен архитектурен проект, който свързва древността и новите технологии. Тук туристите ще могат да видят старинни работилници за грънци, сечене на монети и дялане на камък, а също ще могат да присъстват на археологически разкопки, посочва кореспондентът на БНТ за региона.
Според археолозите, крепостта Калето е уникална, защото тук на едно място са събрани 7 хиляди години човешка история. Като своеобразен исторически асансьор на дълбочина до 10 метра се редуват останки от каменната ера, античността, траките, римляните и средновековието. Според кмета на община Мездра Иван Аспарухов, друга съпътстваща част на проекта, немалка като финансов ресурс, е промотирането, изложбените зали и маркетингова стратегия, която ще даде развитието на обекта като туристически продукт. Най-атрактивните находки досега тук са трите светилища: праисторическото с рога на турове, гръцкото на Зевс и Хера и римското от времето на първите християни.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg