EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Решенията в Брюксел тази нощ + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Решенията в Брюксел тази нощ + видео

mail06:51 | 18.03.2016прегледи 1715 коментарикоментари 0


Европейските лидери договориха обща позиция, която да представят на турския премиер Ахмет Давутоглу в опит да ограничат мигрантската криза, обяви премиерът на Люксембург.
Ксавие Бетел съобщи в „Туитър“, че Диналд Туск ще представи в петък сутринта на турския премиер Ахмет Давутоглу постигнатата от европейските лидери договорка, след която по-късно през деня ще се проведе заседание на Европейския съвет. 
Високопоставен източник от ЕС каза, че това „не е сделка, а обща позиция“ , която ще позволи преговорите да продължат . 
Преговорите ще се проведат по-късно в петък между Туск и Давутоглу за договор, който да включва мерки целящи спиране на мигрантския приток от Турция в Гърция. В замяна Турция иска ускоряване на кандидатурата ѝ за членство в ЕС, отмяна на визите и удвояване на европейската помощ за бежанците в Турция.
През нощта информиран източник каза пред журналисти, че Туск е представил на европейските лидери „малко преработен проектодокумент. Промените не са големи. Уверен съм, че за лидерите няма да е трудно да се разберат. В обсъждания проект изненади няма“.

Тази сутнирн корепсондентът на БНР в Брюксел предаде, че от Турция се иска да приема обратно всички бъдещи мигранти, които пътуват с лодки от турския бряг до островите в Гърция, според предложения план. Турция трябва да вземе всички необходими мерки, за да пресече отварянето на нови морски или сухопътни маршрути на нелегална имиграция към границите на ЕС, в това число и българската, пише още в проектотекста. За всеки сириец, върнат в Турция от Гръцките острови, друг сириец ще бъде преместван от Турция в ЕС.

18 хиляди места в Европа ще се разкрият за доброволно заселване на сирийци по квотна схема, одобрена миналото лято. Според нея на България се падат 50 души. Ако капацитетът се изчерпа, съюзът предлага резерв от още 54 хиляди места за разпределяне на бежанци.

Европейците се надяват, че тази схема ще пресече безконтролния приток на мигранти през границите и ще ги задържи на турска земя. В замяна ЕС обещава да премахне визовите изисквания за нейните граждани не по-късно от края на юни при условие, че Анкара изпълни всички 72 формални критерии, които вече са заложени.

Щом обещаните 3 милиарда евро хуманитарна помощ за бежанците свършат, Брюксел ще плати още 3 милиарда до края на 2018 година.

На турските власти се обещава отварянето на нови преговорни глави за членство „възможно по-скоро“. Остава неизвестно, обаче дали президентът на Кипър ще наложи вето на това:

Много е лесно, ако Турция изпълни задължението си съгласно Анкарския протокол, няма да има проблем. Но без него, ние нищо не можем да направим, заяви пред журналисти Никос Анастасиадис. Протоколът изисква Турция да признае кипърското правителство и да допусне кораби под кипърски флаг в своите пристанища.

Предстои тежък разговор с турския министър-председател Ахмет Давудоглу, който може да продължи през целия втори ден от срещата.

Не мога да ви гарантирам щастлив завършек, призна президентът на Франция Франсоа Оланд.

А българският премиер Бойко Борисов готви своя план Б, ако няма споразумение:

Затова харча толкова пари за ограждения и за армия, за техника, за жандармерия и за тези всички мерки, които сме предприели на границата. За да има план Б.

Турция не се отказва да настоява пред европейските лидери за продължаване на преговорите за присъединяване към Евросъюза, съобщи пред Ройтерс сътрудник на премиера Ахмет Давутоглу, часове преди започването на турско-европейската среща в Брюксел. По думите му Анкара вече е изпълнила критериите за много от преговорните глави.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Европейският съюз трябва да започне да връща мигранти в Турция възможно по-скоро, за да избегне по-голям наплив към своите гарници. Според нея разселването на мигранти от турска територия може да започне броени дни след първите депортирания от Гърция.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обаче посочи, че страната му се нуждае поне от няколко седмици, за да се подготви.

Високопоставен представител на Евросъюза посочи като основен проблем пред планираните депортации липсата на правни гаранции в Турция за статута на мигрантите, които не са сирийци. Меркел поиска от Анкара да изпълни международните стандарти за закрила на тези хора.

Премиерът Борисов написа във Фейсбук:

Нашите предложения във връзка с Турция и съседните ѝ страни ще бъдат включени към споразуменията между ЕС и турската страна, които ще допринесат за разрешаването на проблемите от бежанската криза. По отношение на самите мигранти сме се съгласили за релокация до 1200 човека на наша територия, като до момента имаме само един, а либерализация на визите ще има след като се изпълняват поетите ангажименти от турската страна. Друго важно нещо е, че България пази най-надеждно границите си в ЕС. Харчим много средства за армия, ограждения и техника. Обсъдих с македонския президент, както и с колегите от EPP - European People's Party тежкото положение в Гърция и Македония. Проявяваме хуманност и солидарност, като преди няколко дни пратихме храна и вода за едните, днес и за другите. Но продължаваме да си държим и армейски части, и граничарите на границите, защото процесите са неконтролируеми.

Ето още от заключенията на Европейския съвет от снощи:

I. РАБОТНИ МЕСТА, РАСТЕЖ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ

1. За да даде насоки за обсъжданията в Съвета относно европейския семестър за 2016 г., Европейският съвет утвърди приоритетните области на политиките в годишния обзор на растежа: възобновяване на инвестициите, продължаване на структурните реформи за модернизирането на нашите икономики и провеждане на отговорни фискални политики. Тези приоритети ще намерят отражение в предстоящите национални програми за реформи и програми за стабилност или за конвергенция на държавите членки. Тези политики ще допринесат за поставянето на сегашното възстановяване на по-стабилна основа и за насърчаването на растежа и заетостта. Европейският съвет отбелязва проведената от Комисията консултация по социални въпроси и изтъква важността на добре функциониращите пазари на труда и системи за социално подпомагане.

2. На заседанието си през юни Европейският съвет ще обсъди постигнатия напредък в работата по завършването на икономическия и паричен съюз. Той ще приеме и програма за осъществяването на всички аспекти на единния пазар, включително изпълнението на стратегиите на Комисията за единния пазар, цифровия единен пазар и съюза на капиталовите пазари, с оглед на пълното използване на неговия неоползотворен потенциал за растеж и производителност.

3. Във връзка с трудната ситуация в европейския стоманодобивен сектор и на фона на свръхкапацитет в световен мащаб, Европейският съвет призовава Съвета да разгледа в кратки срокове съобщението на Комисията с оглед предприемането на решителни действия в отговор на това предизвикателство

4. Европейският съвет отбелязва положението на земеделските стопани, по-специално в секторите на млякото и свиневъдството, които са сериозно засегнати от спада в цените. Той приканва Комисията да предприеме бързи действия въз основа на резултатите от заседанието на Съвета по селско стопанство от 14 март.  Европейският съвет ще следи отблизо развитието на този тъй важен за Европа сектор.

5. Европейският съвет отбелязва, че Комисията възнамерява скоро да публикува съобщение относно план за действие в областта на ДДС. Той приветства намерението на Комисията да включи предложения за по-голяма гъвкавост за държавите членки по отношение на намалените ставки на ДДС, с което да се предостави възможност на държавите членки да прилагат нулева ставка на ДДС за санитарни изделия.

II. КЛИМАТ И ЕНЕРГЕТИКА

6. Европейският съвет приветства представянето от Комисията на пакета за енергийната сигурност, както и съобщението на тема "Пътят след Париж“. Той насърчава законодателите да продължат работата по предложенията, насочени към укрепване на енергийната сигурност на ЕС, като въпрос от първостепенно значение, въз основа на предишни заключения и на одобрените от Европейския съвет стратегии в тази насока. Европейският съвет припомни също значението на пълноценно функциониращ и взаимосвързан енергиен пазар. Като изхожда от съобщението относно климата, Европейският съвет подчертава ангажимента на ЕС да намали своите емисии на парникови газове, да увеличи дела на енергията от възобновяеми източници и да повиши енергийната ефективност, за което Европейският съвет постигна съгласие през октомври 2014 г. Адаптирането на законодателството с цел прилагане на тази рамка продължава да бъде приоритет. Европейският съвет приканва Комисията без забавяне да представи всички останали предложения в тази насока с оглед на бързото започване на законодателния процес. Европейският съвет очаква подписването на Парижкото споразумение в Ню Йорк на 22 април и подчертава необходимостта Европейският съюз и неговите държави членки да успеят да ратифицират Парижкото споразумение възможно най-скоро и навреме, за да бъдат страни по него към момента на влизането му в сила.

Източници: Европейски съвет, Агенция Фокус, Фейсбук

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg