EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Решения на МС за култура и образование

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Решения на МС за култура и образование

mail16:00 | 03.10.2014прегледи 917 коментарикоментари 0


Министерският съвет прехвърли безвъзмездно на Българската православна църква Патриаршеския храм „Св. Александър Невски“.
Правителството обяви имота - публична държавна собственост за имот - частна държавна собственост с условие в срок до 31 декември 2014 г. БПЦ да учреди в полза на Министерството на културата безвъзмездно право на ползване върху част от сутерена – „Крипта“, и подхода към нея на първия етаж за срок от 25 години.
Предоставянето на правото на собственост върху имота с обща площ 4951 кв. м и сградата на храм-паметник „Св. Александър Невски“ създава по-добри възможности Българската православна църква да изпълнява функциите си.

Правителството предостави допълнителен трансфер по бюджета на СУ „Св. Климент Охридски” в размер на 2,8 млн. лв. Средствата са за извършване на основни ремонти на сгради на университета.
Най-старото висше училище в страната се грижи за девет сгради – недвижими културни ценности, и за 10 други паметници на културата, строени през ХІХ и ХХ век. Състоянието им по отношение на енергийна ефективност, инсталации, фасади, дограма и естетичен вид е тежко и те се нуждаят от неотложни ремонти, което изисква значителен финансов ресурс.

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата и трансфери по бюджетите на общини в размер на 290 728 лв. общо. Средствата са предвидени в централния бюджет и са предназначени за обновяване на фондовете на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, на регионалните и на общински библиотеки.
Финансирането от правителството ще позволи закупуването на нова литература, културна и литературна периодика и други съвременни информационни източници за фондовете на библиотеките.

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта в размер на 44 550 лв. за изплащане на стипендии на учениците от държавните спортни училища.
Средствата са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. С тях ще бъдат стимулирани 77 ученици за постигнати високи спортни резултати през първото полугодие на 2014 г.
Програмата беше приета през м. април т. г. Тя предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания в национални и международни конкурси, състезания и олимпиади, чрез еднократно финансово подпомагане и едногодишни стипендии./МС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg