EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Решение за КТБ. Кога? /обновена/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Решение за КТБ. Кога? /обновена/

mail06:20 | 10.09.2014прегледи 1388 коментарикоментари 0


Съдбата на Корпоративна търговска банка ще стане ясна на 21-ви септември, когато изтича тримесечният срок на специалния надзор. Този ангажимент е поел управителят на Централната банка Иван Искров на среща сутринта с главния прокурор Сотир Цацаров, съобщи БНР. За уверението съобщи председателят на Стопанската камара Сашо Дончев след разговорите следобед между главния прокурор и представители на Експертния консултативен съвет, създаден за обществен надзор над дейността по възстановяването на Банката. Експертите обаче изразиха опасение, че ако се стигне до оздравяване на КТБ, най-вероятно за целта ще се използват и публични средства. 

Отговорът на БНБ

Председателят на УС на БСК и изпълнителен директор на "Овергаз Инк." Сашо Дончев не е упълномощаван за говорител на БНБ. Това заявиха пред БТА от пресцентъра на БНБ по повод на
днешно изказване на Дончев. От БНБ заявяват, че казаното днес от Дончев не отговаря на истината. Дончев е коментирал по-рано днес, че управителят на БНБ Иван Искров е обещал пред главния прокурор Сотир Цацаров, че на 21 септември ще има нов доклад за състоянието на КТБ. Пълна информация за действията на БНБ по случая "КТБ", както и за препоръките към квесторите и сроковете на одиторите е
публично достъпна на сайта на БНБ, заявиха от пресцентъра на Централната банка. От БНБ припомниха, че на 31 юли е бил обявен крайният срок, който се дава на трите одиторски фирми, проверяващи банковата група КТБ, за изготвяне на техните доклади и този срок е 20 октомври. Във вече заявения срок няма промяна, подчертаха от Централната банка.

Същевременно, Комитетът за защита на финансовата и банкова стабилност в България изпрати писма до българската Комисия за защита от дискриминация и Европейската комисия за защита на потребителите. Това се посочва на страницата на БСК.
Членовете на комитета се обръщат към двете институции в качеството си на потребители и граждани на Европейския съюз, които са били измамени и ограбени чрез поставянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) под особен надзор на 20 юни 2014 г.
В писмата се казва:

"Всички публично известни факти говорят, че КТБ трябва да бъде оздравена и отворена колкото може по-бързо, но Българската народна банка (БНБ), която по закон упражнява цялата надзорна власт върху банките, не желае да предприеме тези мерки. Ето защо ние смятаме, че при затварянето на КТБ, считана само дни преди това за една от най-стабилните банкови институции в България, става дума за умишлено ограбване на средствата на стотици вложители и клиенти, които имат общо близо 4.7 милиарда лева в тази банка. Считаме, също така, че БНБ умишлено тласка КТБ към фалит, защото я държи затворена с месеци и не предприема спешни стъпки за оздравяването й, което според специалистите е напълно възможно.
Години наред БНБ уверяваше, че КТБ е в много добро състояние и никога по никакъв повод не направи предупреждение, че банката има анякакви проблеми и депозирането в нея е рисковано. Международният одитор KPMG също установи, че КТБ е в много добро състояние. В края на м. май 2014 г. БНБ одобри придобиването от КТБ на Credit Agricole, което показва, че и двете страни по сделката аса финансово стабилни и надеждни. През юни ДАНС и Прокуратурата започнаха институционална атака срещу КТБ, а полицията обискира офисите на бавнката и нейния мажоритарен собственик. Малко след това Прокуратурата обяви, че е направила грешка, но всички тези действия доведоха до паника сред населението и масирано теглене на депозити. Нито една банка не може да издържи на такава лавина от теглене на пари.
БНБ не реагира адекватно на тази ситуация. На 17 юни КТБ поиска подкрепа за своята ликвидност, но БНБ отказа. На 20 юни КТБ беше поставена под особен надзор, въпреки че временните трудности на банката са резултат от външни атаки. БНБ наложи най-тежкия режим на специален надзор, като за банка във фалит, а не като банка с временни затруднения. Централната банка имаше възможност да приложи 25 други мерки, изброени в закона, но това не стана.
Закриването на КТБ парализира спестяванията на хората и причини огромни проблеми в реалната икономика, тъй като много частни и държавни компании са клиенти на банката.
Ние, клиентите на КТБ, молим за Вашата спешна намеса за спиране на безпрецедентното ограбване на нашите ресурси. Настояваме за бързото отваряне на банката, вместо умишленото й затваряне за толкова дълго време."
Комитетът за защита на финансовата и банкова стабилност в България внесе в БНБ заявление, на основание Закона за достъп до обществена информация. Със заявлението се изисква информация относно месечното възнаграждение на квесторите на поставените под особен надзор банки от групата на КТБ, а именно на Станислав Георгиев Лютов, Елена Здравкова Костадинчев, Христина Иванова Стамова и Божидар Иванов Аршинков.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157