EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Рецесията стимулира сенчестата икономика в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рецесията стимулира сенчестата икономика в ЕС

mail15:04 | 28.04.2009прегледи 611 коментарикоментари 0


investment2Докато почти всеки сектор в европейската икономика се свива по време на рецесията, сегменттът на черният пазар преживява ръст. Това посочва ново австрийско проучване, цитирано от EUobserver.
"Икономиката в сянка", включва необложените с данъци търговия и услуги, като платените "на ръка" строителни дейности или поправки на автомобили, но изключва сериозни престъпления като търговия с незаконни наркотични вещества и проституцията. Очаква се тази година секторът да се разшири с 0.3 до 0.9% в 14 богати страни в ЕС, които са и членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
Най-голям растеж на сивият сектор от 0.8 – 0.9% ще отбележат в Ирландия, Великобритания и Испания. Белгия, Австрия и Германия са в противоположната страна на класацията. За бившите комунистически страни, които не са отразени в прогнозата, ръстът се очаква да бъде „същият, ако не по-голям". Това посочва анализ на икономистът Фридрих Шнайдер от Университета Йоханес Кеплер в Линц.
Тази промяна идва след 15 години спад в пазарните дейности „на черно" и се появява в период, в който легитимната икономика на ЕС се очаква да се свие с два процента.
Размерът на сенчестата икономика е различен в различните региони. В Северна Европа и Скандинавия, тя е 10-18% от официалния БВП. В средиземноморските страни като Португалия и Италия, секторът формира 20-25 на сто.
Много бивши комунистически страни в ЕС имат сенчеста икономика в размери като тези в Средиземноморието. В Естония, Латвия, Румъния и България оценката на сектора достига дори 36- 39%.
Австрийският учен смята, че съществуването на сенчеста икономика в размери до 25 на сто може да подобри качеството на живот на обикновените хора.
"Сенчестата икономика има тенденция да повишава благосъстоянието. Произвеждат се още стоки, генерира се допълнителен доход. Човек не работи в сивата икономика, за да увеличи приходите в спестовната си сметка, а защото иска да си купи нов телевизор или каквото и да е", каза Шнайдер.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg